Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

CSALÁDOKÉ AZ IDEI EURÓPAI ÉV?
2014-01-16

Minden évben van tematikus év az Európai Unióban. 2011 az önkénteseké volt, 2012 az időskoré, 2013 pedig a polgároké. De mi a témája 2014-nek? Ne találgasson tovább: nincs idén hivatalos európai év. Vagy mégis?

2013. október 28-án Heinz Becker osztrák EP-képviselő kérdést tett fel az Európai Bizottságnak pontosan azt tudakolva, ami az előző bekezdésben is szerepel: mi a helyzet a 2014-es európai évvel. Ezt azért tette, mert ugyan több előzetes témajavaslat is volt az európai évvel kapcsolatban, az Európai Bizottság nem csinált semmit az ügyben. Márpedig ebben a kérdésben neki kellett volna kezdeményezéssel élnie, amit utána a parlamentnek és a tagállamoknak el kellett volna fogadniuk.

A válasz nem mondható rekord gyorsaságúnak, de 2013. december 3-án hivatalosan is megérkezett. Nem más, mint az Európai Bizottság első embere, José Manuel Barroso válaszolt, aki nemes egyszerűséggel úgy nyilatkozott, hogy nem is lesz ilyen kezdeményezés. Indoklásában az állt, hogy a 2014-ben az egész Európai Unió az európai parlamenti választások lázában ég és ehhez sokkal jobban passzol az állampolgárság témája. Ez utóbbi viszont pont 2013 témája, így 2014-re úgy tekintenek, mint a Polgárok Európai Éve (2013) meghosszabbítása.

Azonban nem olyan fából faragták az európai szintű civileket, hogy meghátráljanak. A család és a munka összeegyeztetéséről szóló témát felkaroló Európai Családegyesületek Szövetsége (COFACE) attól függetlenül hirdetett programot 2014-re, hogy azt az Európai Unió jogszabályban ismerné el. Ezzel nincs is semmi gond, csak egy: az EU semmilyen anyagi forrást nem biztosít a meghirdetett éves program megvalósítására. Ezzel együtt a saját európai évüknek pingvin jelképet választó családosok három konferenciát szerveznek többek között a féléves EU-elnökséget adó országokban: április 19-én Athénban (a görög EU-elnökség alatt), szeptember 8-9-én Helsinkiben és novemberben Milánóban (Olaszország EU-elnöksége 2014 második felében lesz).

Az év civil témaválasztása egybeesik egy évfordulóval is. 20 éve annak, hogy az ENSZ 1994-et a családok nemzetközi évének nyilvánította.
-
Miért pingvin a civil európai év jelképe? Azért, szól a tájékoztatás, mert a pingvinpár egymást váltva neveli a fiókát.

http://www.ey2014.eu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat