Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS 2014-BEN
2014-01-16

Eddig egyetlen európai polgári kezdeményezést támogatott legalább egy millió EU-állampolgár. A vizet emberi jogként elismertetni kívánó kezdeményezés az Európai Bizottság válaszára vár. A többiek mind elbuktak, de a rutinosabbak már újra gyűjtenek, ugyanazzal a témával.

Az európai polgári kezdeményezés arra ad lehetőséget az Európai Unió állampolgárainak, hogy jogszabályt kezdeményezzenek az európai intézményeknél. Ezt az Európai Unióról szóló szerződés 11. cikke teszi lehetővé. A 2012 tavasza óta a gyakorlatban is működő rendszer indulási nehézségeiről már szóltunk (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2182), illetve megemlékeztünk az epk egy éves évfordulójáról is (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2269).

Az elmúlt majd’ két év során egyetlen epk-nak sikerült megszereznie a hőn áhított egy millió támogatót (legalább hét EU-tagországból). A vizesnek (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2220). A kezdeményezést már benyújtották és most arra várnak, hogy 2014. március 20-ig az Európai Bizottság eldöntse, hogy kezdeményez-e jogszabályt a kérdésről.

Mint írtuk (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2361) 2013 novemberében nyolc folyamatban lévő epk aláírásgyűjtési határideje járt le és jelenleg pont ugyanennyit lehet az állampolgároknak támogatásukról biztosítaniuk.

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat