Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EGY MILLIGRAMM MÉREG
2014-01-16

Egy egészségügyi EU-szabályozás miatt dühöng Dánia, mert egy helyi édesség (fahéjas csiga) túl sok fahéjat tartalmaz, ezért jövőbeni gyártása kérdésessé vált. Az ügy megoldása várat magára. Az EU ellenzői addig is jól szórakoznak.

Maga sem gondolta az EU, hogy péksütemény-ügy lesz abból a szabályból, ami az élelmiszerek kumarin tartalmát határozza meg. A kumarin nevű anyag károsíthatja a májat és a vesét, ezért az EU 15 mg/kg-ban állapította meg használatának felső határát.

Dániában (és több észak-európai országban) viszont nagy hagyománya van a fahéjas csigának, főleg télvíz idején. Ez még nem lenne baj, de a használt fahéj bizony kumarint tartalmaz, méghozzá határérték feletti mértékben. Ezért vált bizonytalanná az édesség forgalmazása a jelenlegi receptúrával. Az üggyel már kormányszinten foglalkoznak a dánok.

Nem ez az első eset, amikor EU-szabályok helyi szokásokkal ellenkeznek. Például Magyarország EU-csatlakozását megelőzően felmerült a kétség a napi betevő mákos tészta eltűnése miatt, de mákot azóta is lehet kapni.
Ezeknél az eseteknél azonban nem az a lényeg, hogy egy EU-szabály a helyi viszonyokkal összhangban van-e, hanem az, hogy a nemzeti szintű döntéshozók előszeretettel használják ezeket az ütközéseket saját nemzeti színük fényezésére. A máj károsodik, a haszon politikai.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat