Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI UNIÓ 2014-BEN
2014-02-04

A kivárás éve 2014 az Európai Unióban. Ennek egyszerű oka, hogy idén választások lesznek, ami nem csak az Európai Parlament képviselőket érinti, de ötéves mandátumának lejártával újjáalakul az Európai Bizottság is. Az Európai Unió 2014. évi menetrendjéről 2014. január 28-án tartottak tájékoztatót Budapesten az Európai Tanulmányok Alapítvány Európa Klubja keretében.

Több évforduló is esedékes 2014-ben: 10 éves Magyarország EU-tagsága, 25 éve történt az európai politikai átalakulás és idén 100 éve tört ki az első világháború, adta meg az idei megemlékezés-cunami hazai és nemzetközi keretét Inotai András, a szervező alapítvány elnöke.

Mód és alkalom minden bizonnyal lesz az ünneplésre ill. főhajtásra az Európai Unióban, ugyanis az európai választások éveiben jellemzően csökken az EU-intézmények aktivitása. Ezt már Balázs Péter egyetemi tanár, Magyarország első EU-biztosa tette hozzá. Az Európai Uniót befolyásoló legfontosabb nemzeti választás (a német) már tavaly novemberben lezajlott és a német nagykoalíció megalakítása jótékonyan stabil környezetet teremt az Európai Unió számára is (2014-ben három EU-tagállamban lesznek általános választások: Belgiumban, Luxemburgban és Magyarországon).

2014 végén új szabályokat is alkalmazni kell, ugyanis 2014. november 1-én lép életbe a 2009-es Lisszaboni Szerződés több rendelkezése, ami a könnyebb döntéshozatalt célozza. Így a tagállamok képviselőiből álló Európai Tanácsban életbe lép a kettős többségi rendszer, ami azt jelenti, hogy egy határozat elfogadásához immár elegendő lesz a tagállamok 55%-ának jóváhagyása abban az esetben, ha a tagállamok az EU-népesség legalább 65%-át képviselik.

A Lisszaboni Szerződés azt is meghatározta, hogy az Európai Bizottság vezetőinek létszámát a tagállamok számának kétharmadára kell csökkenteni (és a tagállamok illetve biztosaik rotációs rendszerben váltanák egymást a posztokon). Azonban ez nem valószínű, hogy bekövetkezik és a 2014-es új Európai Bizottságban minden tagállamnak jutni fog egy EU-biztosi hely.

Balázs elmondta: attól függetlenül, hogy az európai parlamenti választásokon az euroszkeptikus politikai erők megerősödése várható, minden bizonnyal megmarad a két nagy pártfrakció (néppárti és szocialista) vezető szerepe, és őket továbbra is a zöldek és a liberálisok követik majd.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az Európai Unió biztonságpolitikája lehangoló és több esetben nem tudott vagy késlekedve reagált akár olyan nemzetközi eseményekre is, amelyek a közvetlen szomszédságában történtek, mint pl. a mostani ukrajnai válság.

Ezzel összhangban a világpolitikában betöltött szerepe nem nő, sőt. Tálas szerint az Európai Unió folyamatosan veszít nemzetközi súlyából. Természetesen ez annak is az oka, hogy az elmúlt években az EU leginkább belső gondjaival és a gazdasági világválság kedvezőtlen hatásainak megoldásával volt elfoglalva. De ezt a folyamatot többek között az is elősegíti, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb hangsúlyt fektet Ázsiára, ami kedvezőtlenül hat az Európai Unió biztonsági és védelmi képességeire, ugyanis azok önmagukban elég gyengék.

Ezzel együtt az Európai Unió 2013-ban 17 katonai, kiképző, rendőri és civil misszióban vett részt számos országban 5000 fős, többségükben katonai (3000) erővel. Ez nem sok, de még mindig több, mint 2009-2011-ben, amikor csak egy ilyen misszió volt.

Valki László nemzetközi jogász hozzászólásában az Európai Unió és Magyarország elmúlt éveinek együttműködését elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a viszony nem volt kiegyensúlyozott, sokszor egy lappangó hidegháborúra emlékeztetett, azonban az európai és a hazai választások közeledtével nem valószínű éles szembefordulás rövid távon.

Összességében tehát a közös Európa ügye halad előre. A kérdés, hogy milyen nemzetközi és tagállami környezetben, és legfőképpen milyen sebességgel.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat