Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MI A TEENDŐ?
2014-02-04

Nemsokára életbe lépnek az új Polgári Törvénykönyv (Ptk) rendelkezései. A civil szervezetekre vonatkozó szabályokról az Európa Ház 2014. január 30-án tartott tájékoztatót Budapesten.

A változások tengerében egy elemet mindenképpen fontos megemlíteni – bár ez nem a Ptk szabályaival, hanem a civil törvénnyel van összefüggésben. Ez pedig a közhasznúság kérdése, méghozzá azok esetében, akik 2012. január 1-e előtt is rendelkeztek ilyen minősítéssel. Ezen szervezeteknek újra kell kérniük közhasznú besorolásukat, méghozzá legkésőbb 2014. május 31-ig. Azon szervezetek, akik közhasznúságuk megtartása mellett döntenek, azoknak mindenképpen ajánlott, hogy még a határidő előtt beküldjék a törvényszéknek a kérvényüket, amit a birosag.hu oldalon letölthető formanyomtatványon kell megtenni, és amihez csatolni kell az elmúlt két év (2012 és 2013) közhasznúsági jelentését is (igen, ugyanarról a jelentésről van szó, amit az elmúlt időszakban már be kellett küldeni az OBH-nak).

A határidő elmulasztása a minősítés elvesztésével jár és csak újabb két év múlva lehet kérni közhasznúságot.

A közhasznú jogállás nyilvántartásba vételéhez szükséges űrlap innen letölthető:
http://www.birosag.hu/allampolgaroknak/nyomtatvanyok-urlapok/kozhasznu-jogallas-nyilvantartasba-vetele-kerelem-urlap

Matematika
Jelenleg a szervezetek valamivel több mint fele közhasznú, ami mintegy 32 ezer szervezetet jelent. Feltételezve, hogy ezek fele dönt a közhasznúság megtartása mellett és egy éves jelentés átlagos terjedelmét 8 A/4-es oldalnak vesszük, akkor 16 ezer szervezet fog egyenként 17 oldalas dokumentum-csomagot (1 oldalas kérelem + 2 db éves jelentés) eljuttatni a törvényszékre, ami összesen közel 300 ezer oldalnyi nyomtatott dokumentum. Ugyan a kérelmet nem központi helyre, hanem a helyileg illetékes törvényszékre kell eljuttatni, de most nem cserélnénk az ottani irattárosokkal.

Az új szabályozásról az Európa Ház összeállítást készít, amit a www.eucivil.hu honlapon tesz közzé.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat