Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A NONPROFIT SZEKTOR 2012-BEN
2014-02-04

Évente ad ki elemzést a nonprofit szektorról a Központi Statisztikai Hivatal. A 2012-re vonatkozó adatok 2013 decemberében jelentek meg.

Az összefoglaló 1993-ban jelent meg először. Azóta 2012-ben fordult elő először, hogy a szektort mérő főbb mutatók (szervezetszám, bevétel, munkavállalók száma) mindegyike csökkent.

„A szervezetszámnál a fogyás ugyan nem számottevő, de a bevételek reálértéke 4, a munkavállalók száma pedig mintegy 3 százalékkal esett vissza.”, fogalmaz a kiadvány.

A kimutatás szerint 2012-ben 65 255 szervezet működött Magyarországon, ebbe nem csak az egyesületek és az alapítványok, hanem a szakszervezetek és az államhoz kötődő mindenféle nonprofit formát öltő társaságok is beletartoznak. A szervezetek harmada (23 ezer) alapítványi formában működik.

A vizsgált időszakban a bevételek összege meghaladta az 1256 milliárd forintot. Ez 2011-hez képest folyó áron másfél százalékos növekedést, reálértékben viszont 4 százaléknyi csökkenést jelentett. Tegyük hozzá, hogy a bevételek több mint feléért nem a klasszikus civil szervezetek felelnek, hanem az az államhoz köthető szervezetekhez kerül. Az egyesületek és alapítványok összes bevétele az említett összeg 39 százaléka.

2012-ben négy százalékkal csökkent a nonprofit szektor munkavállalóinak száma, ami összesen 144 ezer fő; ebből 95 ezren főállásban és teljes munkaidőben foglalkoztatottak. Azonban csak 25 százalékuk dolgozik egyesületnél vagy alapítványnál, a többség (68%) nonprofit gazdasági társaság alkalmazottja.

A nonprofit szektor legfontosabb jellemzői 2012-ben:
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/nonprofit/nonprofit12.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat