Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HORVÁTORSZÁG, SZERBIA ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ
2014-02-25

Az egyik legfontosabb forrásként tekintenek az Európai Uniós pályázatokra a horvát és a szerb civil szervezetek. A két ország civil szektoráról és az európai integrációról 2014. február 14-én szervezett tájékoztató az Európa Ház Budapesten.

Az esemény annak a programnak volt a nyitórendezvénye, amely során az Európa Ház európai uniós pályázatkészítési tanácsadásokat szervez majd helyi horvát és szerb civil szervezetek részére az év során. Angel Cabarkapa, az eszéki székhelyű Béke, Erőszakmentesség és Emberi Jogi Központ vezetője szerint erre szükség is van, mivel újonnan (2013. július 1-én) csatlakozott EU-tagországként a civil társadalom egyik fontos bevételi forrásaként tekintenek az Európai Unióból elnyerhető pályázati pénzekre. Országos szinten pedig úgy számolnak, hogy a következő hét éves európai uniós költségvetési időszakban (2014-2020) Horvátország évente mintegy 1 milliárd eurót kaphat az Európai Uniótól.

Stanka Parac, a Helyi Demokrácia Intézmény szabadkai vezetője hozzátette: a vidéki létnek is meg vannak a maga előnyei. Elmondása szerint a dolgok, beleértve az országos civil ügyeket ugyan Belgrádban történnek, de határon átnyúló együttműködéseket (elsősorban önkormányzatokkal együttműködve) földrajzi helyzetükből adódóan sokkal könnyebben tudnak megvalósítani, amit szintén EU-forrásból tesznek.

A horvát és a szerb civil szektor még a magyarhoz képest sem foglalkoztat túl sok embert. Horvátországban mintegy 18 ezer főállású foglalkoztatott dolgozik civil szervezetekben, ugyanez a szám Szerbiában mindösszesen 5 ezer.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat