Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MEGÜNNEPLIK A TÍZÉVES CSATLAKOZÁST
2014-02-25

Lakossági esszépályázatot írt ki a Külügyminisztérium a magyar EU-csatlakozás tizedik évfordulójára: bárki elmondhatja, hogyan élte meg az elmúlt tíz évet, és ezzel akár brüsszeli családi utat is nyerhet. A pályázati kiírás nemcsak annak felidézésére bátorítja a polgárokat, hogy az uniós csatlakozás milyen változásokat hozott az életükben, hanem arra is bíztat, hogy az írásmű elkészítésében a különböző generációk (például nagyszülők és unokák) működjenek együtt. Az írásokat március 17-ig lehet beküldeni, a pontos feltételek az eu.kormany.hu honlapon olvashatók.

Külön pályázat várja az egyetemistákat és a főiskolásokat, akiktől a külügyi tárca szakmaibb jellegű műveket vár, irodalomjegyzékkel együtt. Ezúttal a fődíj is más: a nyertes gyakorlatra mehet az Európai Bizottság budapesti képviseletére, és brüsszeli tanulmányutat is kap az Európai Bizottsághoz. Egy harmadik pályázat – amelyen tizennégy éven felüliek, tehát már középiskolásoknak is indulhatnak – három-négy perces rövidfilmeket kér, bemutatva, hogy ki, milyennek látja a mindennapok Európáját. A határidő ugyanúgy március 17., a fődíj egy digitális fényképezőgép.

A tizedik évfordulóra készülve, a Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a hazai egyetemekkel és kutatóműhelyekkel, hogy – ha van kedvük – vegyenek részt a különféle rendezvények, konferenciák összehangolásában. A cél: elkerülni hogy egyszerre több helyen is ugyanarról tartsanak tanácskozást, és hogy mindenhová ugyanazokat a vendégeket hívják meg. S hogy a tízéves tagsághoz kapcsolódó eseményeknek egységes megjelenésük is legyen, a külügyi tárca új logó megtervezésére írt ki pályázatot.

A legmagasabb politikai szintű rendezvény április 28. és 30. között lesz Budapesten. Itt Kelet- és Nyugat-Európából érkező politikusok, szakértők és illusztris vendégek tekintenek majd vissza a 2004 és 2014 közötti időszakra. A házigazda mellett jelen lesznek a visegrádi országok külügyminiszterei is. 29-én és 30-án szakértők elemeznek különféle területeket, és az említett pályázatok győzteseit is meghívják, hogy élő szóban összefoglalhassák, mit gondolnak az elmúlt tíz évről. Az ünnepélyes tanácskozást az interneten élőben közvetítik.

Kiemelt téma lesz a tízéves tagság és az EP-választás az Európa-napon is, amely hivatalosan május 9-én van, de az idén ez péntekre esik. A szombat pedig éppen munkanap lesz, így a központi eseményt, a budapesti Európa-napot május 11-re szervezik. Képviseltetik magukat a 2004-ben, Magyarországgal egy időben csatlakozott államok is. Persze nemcsak a fővárosban, hanem tizennyolc vidéki helyszínen is tartanak Európa-napot, együttműködve a helyi Europe Direct tájékoztató irodákkal – az időpontokat lásd alább.

Európa-napok vidéken:
Május 1. Békéscsaba
Május 3. Pécs, Somoskő, Szekszárd
Május 8. Gyöngyös, Kaposvár, Nyíregyháza
Május 9. Kecskemét, Szolnok, Szombathely, Tatabánya
Május 10. Debrecen, Dunaújváros, Miskolc, Szeged
Május 11. Veszprém
Május 16. Győr, Zalaegerszeg

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat