Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A SZENTESI PAPRIKA IS AZ EURÓPAI UNIÓ OLTALMÁT ÉLVEZI
2014-02-25

Bekerült a szentesi paprika az EU-ban oltalom alatt álló mezőgazdasági termékek adatbázisába.

Az erről szóló európai bizottsági végrehajtási rendelet 2014. február 21-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Három különböző kategória van a különleges élelmiszerek oltalmára. A „királykategóriát” oltalom alatt álló eredetmegjelölésnek hívják; az ezzel rendelkező termékek előállításának minden eleme földrajzi helyhez kötött. Középen az oltalom alatt álló földrajzi jelzés kategória áll; az ilyen termékeknél az előállítási/gyártási folyamatnak csak egy része kötődik egy adott helyhez (földrajzi területhez). A hagyományos különleges termék kategóriában pedig csak előállítási előírások vannak, földrajziak nincsenek.

A szentesi paprika a középső besorolást kapta és így a szegedi és kalocsai után háromra emelkedett azon paprikák száma, amelyek EU-oltalmat élveznek azzal a különbséggel, hogy a két utóbbi paprika az első kategóriában van.

Összességében eddig tizennégy, Magyarországhoz köthető termék kapott ilyen oltalmat. Ezek a szegedi téliszalámi, a budapesti téliszalámi, a hajdúsági torma, a makói hagyma, a gyulai kolbász, a csabai kolbász, a szegedi fűszerpaprika, a gönci kajszibarack, a magyar szürkemarha hús, az alföldi kamillavirágzat, a kalocsai fűszerpaprika, a szőregi rózsatő, a tepertős pogácsa és a szentesi paprika.

Az Európai Bizottság DOOR adatbázisa:
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/

Rendelet a szentesi paprikáról az Európa Unió Hivatalos Lapjában:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2014:052:0007:0008:HU:PDF

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat