Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A DEMOKRÁCIA AZ OPERÁCIÓS RENDSZER, A CIVIL TÁRSADALOM A FELHASZNÁLÓI FELÜLET
2014-03-19

A civil társadalom globális helyzetéről, átértékelődő társadalmi szerepéről és új technológiákat alkalmazó módszereiről tartottak előadást a Tom Lantos Intézet és Magyar Külügyi Intézet szervezésében Budapesten 2014. március 13-án.

Átértékelődni látszanak a civil szervezetek és a kormányzatok közötti kapcsolatok, aminek elsődleges oka az, hogy az internet-alapú technológiák adta lehetőségek kitűnő eszközöknek bizonyulnak az állampolgárok és szervezeteik számára, mondta Tomicah Tillemann, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének civilügyi tanácsadója, a tájékoztató előadója. Az elsősorban az internetes kapcsolatra épülő új kommunikációs lehetőségek sokkal egyszerűbbé teszik a civil szervezetek számára, hogy a korábbinál hatékonyabban lépjenek fel az általuk képviselt ügy érdekében a döntéshozók felé. Emellett pedig - szintén a technológiai fejlődésnek köszönhetően - gyorsan jutnak információhoz is, ami visszahat a kormányzatokra. Ma már nem csak a választások közeledtével válnak fontossá az állampolgárok és szervezeteik, hanem folyamatos a figyelem és a kormányzati átláthatóság és számon kérhetőség társadalmi kívánalma (a működő demokráciákban). Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben mintegy ötven ország hozott a civil szervezetek működését kedvezőtlen irányba befolyásoló intézkedéseket. Azonban ezek az országok rossz nyomon járnak. A kormányzatok számára komoly kihívást jelent a gyorsított tempó mellett jól átgondolt intézkedéseket hozni úgy, hogy a döntéseket előkészítő folyamatokba bevonják a civil társadalom képviselőit is. Ugyanakkor társadalmi egyeztetés és érdekek figyelembe vétele nélkül nem lehet legitim döntéseket hozni. A civil szervezetek véleményének komoly figyelembe vétele pedig a kormányzati munka hatékonyságát is növeli, érvelt Tillemann. Így a társadalom hosszú távú érdeke az, hogy a kormányzat is segítse a civilek munkáját különböző együttműködési formákban, közvetlen erőforrások biztosításával, illetve adókedvezményekkel is.

Bár sok jelentős nemzetközi civil szervezet működik globális szinten, Tillemann szerint a civilség alapvető működéséből fakad, hogy tevékenységüknek nem lehet és feltételezhetően nem is kell teljesen intézményesített kereteket adni. Ezzel együtt a civil érdekérvényesítésre szükség van nemzetközi szinten, mivel a már említett technológiai fejlődés csak megerősíti mindennapos érzetünket: a világ egy kis falu.

Tom Lantos Intézet:
http://tomlantosinstitute.hu/

Magyar Külügyi Intézet:
http://www.kulugyiintezet.hu/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat