Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AHOGY A TÚLOLDALON LÁTJÁK
2014-04-01

2013 a Polgárok Európai Éve volt az Európai Unióban. A tematikus év tapasztalatairól John Macdonald, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságán a tematikus évért felelős részleg vezetője számolt be honi civil szervezeti képviselőknek Budapesten 2014. március 31-én. A rendezvényt az EYCA magyar tagozata és az Európa Ház szervezte.

Az Európai Uniótól való állampolgári idegenkedés, a közös Európa meg nem értése folyamatosan ad munkát az európai intézményeknek. Annak érdekében, hogy az Unió több mint 500 millió állampolgára tisztában legyen az uniós állampolgárságból fakadó jogaival, az Európai Bizottság több éve napirenden tartja a kérdést. 2010-ben és 2013-ban állampolgári jelentéseket adott ki, amelyek olyan – többek között fogyasztóvédelmi, egészségügyi, utazási – kérdésekkel foglalkoztak, amelyek az EU-polgárok mindennapjait befolyásolják, mondta bevezetőjében Szűcs Tamás, a rendezvénynek helyt adó budapesti európai bizottsági képviselet vezetője.

 

Az állampolgárok tájékoztatása, tudatosságának növelése és jogaik megismertetése volt az elsődleges célja a 2013-as tematikus évnek; az EU minden tagországában lefolytatott vitasorozat (Magyarországon erre 2013 októberében került sor) pedig az eszköze, számolt be a 2013-as eseménysorozat hátteréről John Macdonald, a Polgárok Európai Évét koordináló európai bizottsági részleg vezetője, a rendezvény előadója.

 

Az Európai Bizottság 50 helyszínen rendezett ilyen Európa-vitákat az elmúlt bő évben, aminek összefoglaló konferenciájára 2014. március 27-én került sor Brüsszelben 150 civil szervezeti képviselő és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és 10 biztos részvételével. Ez utóbbi alkalomból hozták nyilvánosságra a vitákat összefoglaló jelentést is.

 

Az Európai Bizottság elsődleges civil partnere a Polgárok Európa Éve során az az összeurópai civil szervezeti szövetség (EYCA) volt, amelynek hazai koordinációját az Európa Ház végezte. A három munkacsoportban végzett civil szervezeti munka eredménye egy ajánláscsomag, amit a civil szövetség képviselői tavaly decemberben nyújtottak át Viviane Reding európai bizottsági alelnöknek a vilniusi (Litvánia) EU-konferencián.

 

Az Európai Bizottság sikeresnek könyveli el a Polgárok Európai Évét, aminek belső szervezeti hozadéka, hogy létrehoztak egy olyan együttműködési keretet az Európai Bizottságon belül, ahol megpróbálják koordinálni a civil és állampolgári ügyekkel való foglalatoskodást. Erre azért van szükség, mert a civil témákkal különböző főigazgatóságok foglalkoznak (az állampolgári jogokkal a jogi főigazgatóság, az Európa a polgárokért pályázati programmal az oktatási és kulturális főigazgatóság, a tematikus évekkel pedig a szakmailag illetékes főigazgatóság) és ezek eddig házon belül alakították kapcsolataikat a civil társadalommal. Macdonald kifejezte reményét, hogy a kialakított új belső bizottsági együttműködés az európai parlamenti választások és várhatóan a 2014 őszén felálló új Európai Bizottság után is fennmarad.

 

A mintegy negyven civil szervezeti képviselő részvételével rendezett eseményen érdemi javaslatok hangzottak el az Európai Bizottság felé. Így az egyik hozzászóló azt kezdeményezte, hogy a megújuló Európai Bizottságban külön főigazgatóság foglalkozzon a civil társadalommal. Azt is javasolták, hogy társadalmi egyeztetéskor és párbeszéd folytatásakor az európai döntéshozók ne érjék be az egyeztetéseket európai ernyőszervezetekkel, hanem szélesebb körben vonják be az Európában gondolkodó, de tagállami szinten működő szervezeteket, illetve minél hamarabb induljanak el az Európa a polgárokért pályázati program idei kiírásai (ez utóbbiról lásd külön cikkünket). Szó esett még az európai állampolgári jogok megismertetésének szükségességéről, egy közös európai történelemkönyv kidolgozásáról és az EU-val foglalkozó kiadványok nyelvezetének érthetőbbé tételéről.

 

A Polgárok Európai Éve honlapja:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

 

Az Európa-vitát összefoglaló jelentés:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/dialogue_en.pdf

 

A civil szövetség (EYCA) ajánlásai:

http://ey2013-alliance.eu/itsaboutusitsabouteurope/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat