Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPA CIVILJEI A BRIT URALKODÓ KEZÉBEN
2014-04-02

Késnek az Európa a polgárokért program pályázati kiírásai. A késésért érdemes górcső alatt vizsgálni az okokat; itt megjelenik a brit kormány, a parlament és II. Erzsébet királynő is.

A 2014-2020-as EU-költségvetés 185 millió eurós tétele a némiképp átalakított, de az európai civil együttműködés egyik jelentős forrását jelentő Európa a polgárokért program (EaP). A civil társadalmi programok, testvérvárosi együttműködések és az európai történelmi emlékezethez kapcsolódó projektek pályázati kiírásának kezdődátuma eredetileg 2014. március 1. lett volna, azonban április 1-én sem nyíltak meg a pályázati ablakok.

 

Pályázatíráshoz szokott pennánkat tartó kezünk mutatóujjával ilyenkor a programért felelős Európai Bizottság vagy a pályázatkezelő (EACEA) felé mutogatnánk felelőst keresve, de ezt elhamarkodottan tennénk, ugyanis az említett pályázatok kiírásának kulcsa nem ott, hanem a tagállamok és jelesül a britek kezében van.

 

A csúszás okáról az EaP honlapja azt írja, hogy három tagállam: Csehország, az Egyesült Királyság és Németország parlamenti jóváhagyásra, vagyis tagállami szintre vitte vissza az EaP ügyét. Mi figyelmünket a híresen euroszkeptikus britekre szegeztük. Pontosabban a brit kormány jogalkotási honlapjára és a parlament jegyzőkönyveire, amelyekből kiderül, hogy az EaP-t még tavaly júliusban kezdte tárgyalni a brit parlament, hogy arról jogszabályt hozzon.

 

A program tagállami jóváhagyására alapesetben nem lenne szükség, mert az uniós szerződések szerint külön tagállami eljárások nélkül is lehet európai uniós jogszabályt hozni, amennyiben azzal a tagállamok egyetértenek. Viszont az említett három EU-tag nem így tett és az EaP-t többek között a brit parlamenti külön jóváhagyásához kötötte (a csehek és a németek már tavaly zöldre állították a szemafort). A britek esetében nem arról volt szó, hogy az agyonegyeztetett és 185 millióval gazdálkodó hétéves programot hirtelen átírják (bár a parlamenti jegyzőkönyvből kiderül, hogy ez nem lett volna idegen a brit honatyáktól), hanem az időhúzásról és az idei európai parlamenti választásról.

 

A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis pontosan 35 évente fordul elő, hogy az új EU-költségvetés életbe lépése azonos évben legyen az európai parlamenti választásokkal, mivel a költségvetés hét évre szól, EP-választásokat ötévente tartanak. A britek azt szerették volna megakadályozni, hogy az EaP-n keresztül finanszírozott civil programok növeljék az idei EP-választás népszerűségét és a részvételt. Abban minden bizonnyal nem tévedtek, hogy sok projekt foglalkozott volna a témával, azonban eljárásukat és az európai civil programok akadályozását így sem lehet helyénvalónak tekinteni.

 

A helyzet és az EaP-ról szóló brit jogszabály jelenleg úgy áll, hogy a brit uralkodó azt 2014. január 30-án aláírta (ez rutineljárás, minden szigetországi törvény esetében ezt történik), így a törvény némi további brit eljárási időhúzás után lassan visszakerül európai szintre és az Európai Tanács formális döntését követően válik európai jogszabállyá. Csak ez után lehet majd pályázatot benyújtani. Reméljük minél hamarabb.

 

Az Európa a polgárokért program a brit parlamentben:

http://services.parliament.uk/bills/2013-14/europeanunionapprovals.html

 

Ugyanez a brit kormány honlapján:

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2014/3/contents

 

Az Európa a polgárokért program honlapja:

http://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens/funding_en

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat