Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÚJ MEGÁLLAPODÁS EURÓPÁÉRT
2014-04-02

Hogyan tud megerősödve kilábalni Európa a négy évvel ezelőtti válsághelyzetből, az eurózóna válságából? A jövőnéző lehetőségeket európai ernyőszervezetek vették számba. Következtetéseiket betűbe öntötték.

Az „Új megállapodás Európáért” projekt a belga King Baudouin Alapítvány és a német Bertelsmann Alapítvány vezetésével és több európai ernyőszervezet közreműködésével azt vizsgálta 2012 óta, hogy mi módon lehetne a közös Európának új megközelítést adni, ami a tagállamok, az európai döntéshozók és nem utolsó sorban az állampolgárok közötti megállapodáshoz vezetne.

 

A jelentés összefoglalja a projekt első szakaszában elsősorban EU-szakértők bevonásával végzett munkát. Felsorolja a mostani nehézségeket, köztük az Európai Unió támogatottságának alacsony voltát, az EU-val kapcsolatos hiányos társadalmi ismereteket, az eurózóna egységének hiányosságait, és Európa csökkenő szerepét a globális világban.

 

A jelentés öt pontban tesz javaslatot az Európai Unió lehetséges jövőképére.

 

Első lehetőség. Először is tanulni kell a múlt hibáiból, amit az elemzés abban lát, hogy a közös európai pénz bevezetésével az EU túlságosan előre szaladt az integrációban és így magának a további integrációnak szab gátat. A vélemény szerint sem lenne ördögtől való, ha a tagállamok visszatérnének a nemzeti valutájukhoz, ugyanis a közös piac úgy is életképes maradna.

 

Második lehetőség. Meg kell őrizni azokat az integrációs elemeket, amik jól működnek. A javaslat szerint érdemes figyelembe venni, hogy a tagállamok bizonyos kérdésekben hajthatatlanul ragaszkodnak privilégiumaikhoz, ideértve a szociális és munkaügyi kérdéseket. Így olyan európai célokat kell kijelölni, amik nem jelentenek automatikus konfliktust a nemzeti szinttel.

 

Harmadik lehetőség. Előre kell tekinteni és ambícióval vegyített reális további európai integrációs célokat kitűzni. Ilyen intézkedés lehet az EU saját adóbevétele, ami elkerülhetővé tenné, hogy a központi EU-költségvetés elfogadása a tagállamok játszótere legyen.

 

Negyedik lehetőség. Egy nagy ugrással és lélegzetvétellel még szorosabb politikai integráció kell európai kormánnyal és parlamenttel, amelyek önálló döntéseket hoznak.

 

Ötödik lehetőség. E vélemény szerint alapvető változtatások nélkül nem lehet további jogokat az európai döntéshozatali szintre delegálni már csak azért sem, mert sokak szemében nem elég átlátható az Európai Unió működése. A részvételi demokráciára leginkább emlékeztető elgondolás szerint meg kell erősíteni az európai intézmények fölötti ellenőrzést és jogosítványokat kell adni többek között a civil szervezeteknek, hogy beleszóljanak az európai döntésekbe.

 

A dokumentumról az Európa Ház a közeljövőben vitát szervez. Erről külön felhívást teszünk közzé.

 

A teljes jelentés (angol, 91 oldal):

http://www.newpactforeurope.eu/documents/1st_report_new_pact_for_europe.pdf

 

A jelentés összefoglalója (angol, 16 oldal):

http://www.newpactforeurope.eu/documents/1st_report_new_pact_for_europe_exec_summary.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat