Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NEM LESZ ÚJ EU-JOGSZABÁLY A VIZES KEZDEMÉNYEZÉSBŐL
2014-04-02

Nem kezdeményez jogszabályt az Európai Bizottság a vizet emberi jogként elismertetni kívánó európai kezdeményezésből (epk).

2014. március 19-én határidőre érkezett az Európai Bizottság válasza az 1,9 millió európai uniós állampolgár által támogatott, hivatalosan „A Víz és a szennyvízhálózat emberi jog! A Víz egy nyilvános jó, nem árucikk!” elnevezésű epk-ra, amely elismerően szól a kezdeményezés tárgyáról, de nem terjeszti a kezdeményezést az Európai Parlament elé. Az epk szervezői sajnálattal vették tudomásul a fejleményt, de pozitívumként értékelték a Bizottság álláspontját, hogy a vízzel kapcsolatos közszolgáltatások kívánatos helye és működtetése a helyi önkormányzatok kezében legyen.

 

Ezzel együtt nem túl rózsásak az állampolgári kezdeményezés intézményének jövőben kilátásai. Amennyiben a sikeres, 1 millió támogatót legalább 7 EU-tagországból felmutató további kezdeményezések is hasonló sorsra jutnak, akkor állampolgári/civil társadalmi oldalról joggal fognak elfordulni ettől az európai szintű döntéshozatalt befolyásoló lehetőségtől.

 

Időközben egy másik epk is elérte és meghaladta a bűvös egy milliós támogatói számot. Az „Egy közülünk” egy embrióvédelmi epk, amit 1,8 millióan támogattak Európa-szerte. A kezdeményezést már benyújtották az Európai Bizottságnak. Válasz 2014. május 28-án várható.

 

Az európai polgári kezdeményezés honlapja:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat