Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS KÉT ÉVE
2014-04-21

2012. április 1. óta lehet európai polgári kezdeményezéssel (epk) élni az Európai Unióban, ami azt jelenti, hogy egy millió európai állampolgár uniós jogszabályt kezdeményezhet. Az elmúlt két évben 46 kezdeményezésből összesen háromnak sikerült a szükséges aláírásokat összegyűjtenie.

Az epk elmúlt két évéről az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2014. április 15-én szervezett konferenciát több európai civil szervezet társszervezésében. Nyitó beszédében Henri Malosse, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke elmondta, hogy az európai polgári kezdeményezésre úgy kell tekinteni, mint az európai kormányzás egyik bevett eszközére. A gyakorlat azonban a kívánságot még nem feltétlenül támasztja alá.

 

Az epk-kat segítő civil kezdeményezés (ECI Support Centre) kimutatása szerint 2012-2014 között összesen 46 epk volt, amiből 22-t regisztrált az Európai Bizottság, 18-at elutasított, hatot pedig maguk a kezdeményező állampolgárok vontak vissza. Ezek közül három gyűjtötte össze a szükséges egy millió aláírást: a vizes és az embrióvédelmi mellett az állatkísérleteket ellenző (http://www.stopvivisection.eu/hu) teljesítette a feladatot. A vizet emberi jogként elismertetni kívánó kezdeményezés esetében az egész folyamat azzal zárult, hogy az Európai Bizottság végül nem kezdeményezett jogszabályt (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2419). Az „Egy közülünk” kezdeményezés az Európai Bizottság állásfoglalására vár, az állatkísérletesnél jelenleg az összegyűjtött aláírások tagállami szintű hitelesítése zajlik.

 

Eddig összesen több mint 6 millió aláírással támogatták európai állampolgárok az epk-kat, 70 százalékuk elektronikusan ajánlott.

 

Az EGSZB beszámolója az eseményről:

http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.press-releases.31739

 

ECI Support Centre:

http://www.citizenhouse.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=42&Itemid=123&lang=en

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat