Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MIT NYERTEM AZ EU-TAGSÁGGAL?
2014-05-09

1. Ötszázmilliós klubtagságot. A tízmilliós Magyarországot felvették a világ legnagyobb gazdasági és politikai integrációs szervezetébe, az ötszázmilliós Európai Unióba. Ezzel része lett egy hatalmas egységes piacnak, amelynek tagjai akadályok nélkül, közös szabályokat betartva kereskednek egymással.

2. Határok nélküli Európát. Uniós polgárokként a magyarok is szabadon utazhatnak, dolgozhatnak és letelepedhetnek a huszonnyolc tagállam bármelyikében. A schengeni övezeten belül a határellenőrzés is megszűnt, Budapesttől Lisszabonig bárki elautózhat a személyi okmányok felmutatása nélkül.

3. Segítséget a felzárkózáshoz. A csatlakozás óta több ezermilliárd forint EU-támogatást kapott Magyarország, ahol ma már szinte minden állami beruházás uniós forrásokból valósul meg. Az EU-alapokat a legkülönfélébb területeken használni lehet, a környezetvédelemtől a vidékfejlesztésen át az útépítésig.

4. Tisztább környezetet. Szigorú uniós előírások vonatkoznak – például – a víz- és a levegőminőségre, a mérgező anyagok használatának korlátozására vagy éppen a csatornázásra. Az EU-csatlakozáskor bizonyos területeken türelmi időt kapott Magyarország, de előbb-utóbb minden feltételt teljesítenie kell.

5. Biztonságosabb vásárlást. A fogyasztók érdekeit uniós szabályok sokasága védi. Tiltják a megtévesztő reklámokat, lehetővé teszik az interneten megvett áruk indoklás nélküli visszaküldését hét munkanapon belül, vagy kötelezővé teszik a kétéves jótállást a tartós fogyasztási cikkeknél.

6. Közös értékeket. Nemcsak a gazdasági szabályokról szól az Európai Unió, amelynek alapértékeit valamennyi tagállam köteles tiszteletben tartani. Emberi méltóság, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, az emberi jogok tisztelete: ezeket az értékeket az EU-alapszerződés is rögzíti.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat