Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI PARLAMENT VÁLASZTOTT
2014-07-18

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke.

Nem okozott meglepetést az Európai Bizottság elnökéről szóló szavazás az Európai Parlamentben: a képviselők Jean-Claude Juncker-t választották az Európai Bizottság elnökének.

A szavazás
A 2014. július 15-én Strasbourgban tartott plenáris ülésen Juncker jelölését 422 EP-képviselő támogatta, 250 ellenezte, 47-en tartózkodtak; a megválasztáshoz 376 voksra volt szüksége. A 751 fős testület 22 tagja nem vett részt a szavazáson, a leadott 729 szavazatból 10 érvénytelen volt.

Nem lehetett másképp
A szavazás eredménye és Juncker megválasztása borítékolható volt. Az idei európai parlamenti választás abban hozott újdonságot, hogy a legnagyobb európai parlamenti frakciók, így többek között a néppárt (EPP), a szocialisták (S&D), a liberálisok (ALDE), a zöldek (Greens/EFA) már előre megnevezték jelöltjüket az Európai Bizottság elnöki posztjára, akik számos nyilvános vitában vettek részt és a kampány alatt sorra járták a tagországokat (pl. Juncker kampánycsapata a budapesti Hősök terén is tartott rendezvényt).

Következésképp május 25-e után, amikor az összeurópai szavazatok eredménye ismertté vált és kiderült, hogy a legtöbb mandátumot az Európai Néppárt képviselőcsoportja nyerte (nekik lesz a legnagyobb frakciójuk a parlamentben), akkor az is tudható volt, hogy ki lesz a jelöltjük az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Hivatalosan a tagállamok kormányfői grémiuma (ez az Európai Tanács) teszi meg személyi javaslatát az Európai Bizottság elnökének személyéről, amit az Európai Parlament hagy jóvá. Ez most is így történt, azonban az előzmények miatt ez csak formalitás volt. Nem véletlen, hogy több kormányfő is ellenérzését hangoztatta Juncker-el szemben, ugyanis itt a nemzeti szerepek (ha úgy tetszik hatalomnak) csorbításáról van szó az állampolgári akarat javára, amit egyes vezetők nehezen viselnek. Az más kérdés, hogy a nemzeti vezetőket ugyanaz a nép választja, mint az európaiakat.

Az Európai Tanács ugyan megváltoztathatta volna a jelölt személyét, de ha így tett volna, akkor az öt év múlva esedékes következő európai parlamenti választáson a szavazópolgár joggal maradt volna távol a voksolástól, mondván, hogy úgyis a kormányok döntenek a feje fölött. Mivel az európai parlamenti képviselők közvetlen választásának bevezetése, 1979 óta a részvételi arányok folyamatosan csökkentek (a 2014-es részvétel viszont éppen, de meghaladta a 2009-est), a választópolgárok döntésének figyelmen kívül hagyása kétség kívül kedvezőtlenül befolyásolta volna a jövőbeni részvételt, ami hosszú távon az egész európai intézményrendszer legitimitását ásta volna alá. Így maradt jelölt és immár megválasztott európai bizottsági elnök Juncker.

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20140714STO52339/html/Jean-Claude-Junckert-v%C3%A1lasztotta-az-Eur%C3%B3pai-Bizotts%C3%A1g-eln%C3%B6k%C3%A9v%C3%A9-az-EP

 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat