Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

2015 A FEJLESZTÉSÉ
2014-07-18

2015 a fejlesztés éve lesz az Európai Unióban.

Európai év mentes év az idei. Ennek magyarázata az, hogy 2014-re az EU-intézmények az európai választásnak szentelték, ami jól passzolt a tavalyi év tematikájába (Polgárok Európai Éve), mivel végső soron a választásokon az egyik főszerep ténylegesen a voksolóké. Hogy miért van idén egy kicsit mégis európai év, arról itt olvashat: Családoké az idei európai év? http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2376 .

2015-ben azonban ismét lesz tematikus európai év, aminek témája a fejlesztés lesz, ami az Európai Unió a világ legszegényebb országainak szánt segélyezési programjairól szól. Nem mintha az Európai Unión belül ne élnének szegények. Nem véletlen, hogy Charles Goerens, az Európai Parlament témával foglalkozó jelentéstevője a javaslat európai parlamenti elfogadásakor azon morális felelősségre hivatkozott, miszerint az emberi méltósághoz való jog nem áll, nem állhat meg az Európai Unió határainál.

A fejlesztési év időzítése összecseng egy határidővel. Tizennégy évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szervezete nyolc pontban foglalta össze a világ szegényeinek problémáira adandó válaszokat többek között a szegénység és az AIDS visszaszorításáról, valamint az alapfokú iskoláztatás kiterjesztéséről világszerte. A Millenniumi Fejlesztési Célok néven hivatkozott ENSZ-határozatban rögzített és számszerűsített célokat is 2015-re kellene elérni.

A Fejlesztés Európa Évének honlapja:
http://capacity4dev.ec.europa.eu/eyd2015/dashboard

Az ENSZ Millennium Határozata:
http://www.un.org/millennium/declaration/ares552e.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat