Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HOLLAND EU-ELNÖKSÉG: SZÁMÍTANAK A CIVIL SZERVEZETEKRE
2016-01-07

2016. január 1-én Hollandia vette át a soros EU-elnökséget. A szerep nem új az országnak, miután alapító tagok: 1958 óta tizenkétszer töltötték már be ezt a posztot, legutoljára 2004-ben.

„Pragmatikus elnökségre van szükségünk kézzelfogható eredményekkel, nem pedig nagyszabású elképzelésekre” – üzente éppen ma az elnökség twitter oldalán a holland miniszterelnök Mark Rutte.

Aki egy kicsit is ismeri a hollandokat, az tudhatja, hogy pragmatizmus terén számíthatunk rájuk. Az EU-elnökségük kapcsán az első kézzelfogható jelet rögtön a logó kapcsán láthatjuk: nem terveztettek újat, a 2004-ben már beváltat használják 2016-ban is.

Ami pedig a tartalmi kérdéseket illeti: a hollandok tisztában vannak azzal, hogy nehéz idők járnak az Európai Unióra, az egységes Európára. Így egyszerre szeretnének olyan hosszú távú kérdésekkel foglalkozni mint munkahelyteremtés és a növekedés illetve a klíma- és energiapolitika kérdései, valamint olyan rövidebb távon megoldandó problémákkal, mint a migráció és a nemzetközi biztonságpolitikai helyzet okozta kihívások.

A hollandok azzal is tisztában vannak, hogy ezekre a kérdésekre a megoldást csak közösen, a tagállamok együttműködésével találhatjuk meg akkor, ha Európa „újra kapcsolatba lép” a polgárokkal és a civil szervezetekkel. És mire építik az elnökségi programot? Ahogy a hivatalos tájékoztatójukban is szerepel: a hagyományosan erős holland együttműködési és tárgyalási kultúrájukra.

Hollandia egyébként az őt követő szlovák és máltai EU-elnökséggel közösen dolgozta ki a programot. Drukkoljunk, hogy sikerüljön!

További információ a holland EU-elnökség hivatalos honlapján (holland, angol, francia és német nyelven):
http://www.eu2016.nl/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat