Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BASZK ÉS LENGYEL KÉT JÓ BARÁT
2016-01-07

2016-ban a spanyolországi Donostia-San Sebastián és a lengyel Wrocław városa viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mindkét város nagy tervekkel készül.

San Sebastián, vagy ahogy a helyiek hívják Donostia Baszkföld egyik legjelentősebb települése a francia határtól 20 km-re fekvő tengerparti város. Az Európa Kulturális Fővárosa programjuk nagyban épít a város történelmi múltjára: fontos számukra a kultúrák közötti együttműködés, a békés egymás mellett élés és a helyi közösségek erősítése. Lesz konferencia az urbanizmusról, de az európai identitás kérdéseiről is. A Music Box Festibala részeként a városban 15 helyen felállított doboz-installációkban lesznek koncertek, de akinek van lehetősége, az június végén mindenképpen látogasson el a városba. A Cristina Enea Parkban ugyanis egy nem mindennapi előadás keretében adják elő Shakespeare Szentivánéji álom című darabját. A park lesz maga a díszlet és a nézőközönség aktívan részt vesz majd a darabban.

Wroclaw tervei szerint 2016-ban sikerül majd bemutatniuk, hogy a II. világháborúban csaknem teljesen elpusztított város hogyan tudott újraéledni. Nyáron lesznek európai irodalmi esték, melyek keretében kortárs európai írók műveit olvassák fel helyi bárokban, kávéházakban, de uszodákban és a helyi középkori várbörtönben is. A „Művészeti Busz” program keretében Alsó-Szilézia nehezebben elérhető településeire juttatnak el előadásokat, de a Donostia-San Sebastiannal történő együttműködés keretében Wroclaw-ban felállítanak egy „Bask” standot is, ahol lesz minden, ami baszk.

További információ és programok:

Donostia-San Sebastian:
http://dss2016.eu/

Wroclaw:
http://www.wroclaw2016.pl/

 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat