Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÉS A BELGÁK HOGYAN CSINÁLJÁK?
2016-01-07

Akkor most azt fogjuk figyelemmel kísérni, hogyan történik egy civil szervezet bejegyzése az állampolgárai által meglehetősen bürokratikusnak tartott Belgiumban.

Arról már korábban írtunk, hogy az év során összeállt jó néhány európai szinten működő civil ernyőszervezet (számuk ma már meghaladja a harmincat), hogy a Civil Society Europe (Civil Társadalom Európa) néven egy olyan „csúcsszervezetet” hozzon létre, mely tiszteletben tartva tagjai önállóságát, a jelenleginél jobban és koordináltabban tudja az általa képviselt európai civil társadalom érdekeit érvényre juttatni az EU-s intézményekkel folytatott párbeszéd során.

Az Brüsszelben sem árt, ha egy ilyen kezdeményezésnek jogi alapja van. Pályázni is csak így lehet. Be kell tehát a szervezetet jegyeztetni.

Ehhez az első lépés már megtörtént: az egy fős titkárság papírra vetett egy 13 szakaszból álló alapszabály tervezetet. Ezt köröztette a tagszervezetek között. Közülük három befolyásosabb (mert ilyen is van!) összeállt és közös módosító javaslatokat tett.

Ezt a tervezetet vitatta meg a Civil Society Europe 2015. december 18-i közgyűlése Brüsszelben, ahol a Danubiana Hálózat képviseletében e sorok írója közelről figyelhette meg, hogy mennyire kezdenek szárnyalni az európai gondolatok, ha egy egyesületi alapszabály megvitatásáról van szó.

Ez volt az a pillanat, amikor a hasonló jellegű hazai vitákban edzett krónikás igazán otthon érezhette magát. Az asztal körül eddig csendben üldögélők hirtelen felélénkültek és egyre-másra születtek a sokszor egymásnak ellentmondó, néha a konkrét vitaponttal köszönő viszonyban sem lévő javaslatok. Az azért figyelemre méltó volt, hogy bár a rész-szavazásoknál meglehetősen szóródtak a vélemények, a végeredmény, vagyis az alapszabály módosított szövegének az elfogadása teljes egyetértéssel, vagyis konszenzussal történt.

A történet itt természetesen nem ér véget. Következik a beadás és beszámolunk majd arról is, hogy mit kezdett a belga hivatalosság az európai szellemiségű civil kollektív bölcsesség alapszabályba foglalt kifejezésével. Vagyis folyt. köv.

Zárásként egy kis érdekesség: 1921. június 27. (a dátum nem tévedés!) a keltezése annak a belga törvénynek, mely a civil szervezetek mai bejegyzésének alapjául szolgál.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat