Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ADATOK A CIVILEKRŐL
2016-01-21

2015. december 22-én jelent meg a Statisztikai Tükör 2015/98-as száma, mely számot ad arról, hogy 2014-ben milyen változások jellemezték a hazai nonprofit szektort.

Mielőtt belevágunk az adatok vizsgálatába, fontos megvizsgálni, hogy mit is ért a KSH nonprofit szektor alatt: ide tartoznak a klasszikus értelemben vett civil szervezetek (egyesületek, magánalapítványok), illetve a nonprofit vállalkozások (pl. kommunális szolgáltatást végzők) is. Ennek a későbbiekben még jelentősége lesz. 

Az adatok alapján megállapíthatjuk, hogy bizonyos területeken nincs jelentősebb változás: továbbra is a szabadidő/hobbi, a kultúra és a sport területén működő szervezetek vannak a legnagyobb arányban. 

2014-ben a szektor teljes bevétele 1472 milliárd forint volt. 500 000 forint alatti éves bevétellel a szervezetek 41%-a rendelkezett (tavaly ez az arány 42% volt). Bevétel tekintetében azonban a településfejlesztéssel illetve a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szervezetek járnak az élen. Ez nem véletlen, hiszen ezeken a területeken jelentek meg új nonprofit gazdasági társaságok. 

Az állami (központi vagy önkormányzati) támogatások aránya tovább csökkent 29%-ra. Itt jegyzendő meg, hogy a TAO-támogatásokat a statisztikai besorolás a magántámogatások között számolja el. 2014-ben ez 44 milliárd forint volt. A saját bevételek aránya viszont 44-ről 51%-ra nőtt. 

A 2011-ben bevezetett un. civil törvény hatásának következtében a korábban közhasznú státusszal rendelkező szervezetek hányada 15%-kal csökkent és valószínűleg ez a folyamat nem áll itt meg. 

Ha csak a klasszikus civil szervezetekre vonatkozó adatokat nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy a szektoron belül bár arányuk jelentős (87%), a bevételek csak 38%-val gazdálkodhattak. Munkaerőt csak 31%-uk foglalkoztatott, ellentétben a nonprofit vállalkozásokkal, ahol ez az arány 96%. 

A részletes tanulmány itt olvasható:
http://www.ksh.hu/apps/shop.kiadvany?p_kiadvany_id=98831&p_temakor_kod=KSH&p_session_id=100944399062604&p_lang=HU

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat