Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI UNIÓ AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG NÉLKÜL: ÜZENET MAGYARORSZÁGNAK
2016-02-04

Mínusz három millió munkahely az Egyesül Királyságban, mínusz száz milliárd forint támogatás Magyarországon. A britek kilépésének következményeiről február 1- tartottak előadást a Közép-európai Egyetemen.

Az Európai Unióból történő esetleges brit kilépésnek komoly következményei lennének, mondta Malcolm Gillies brit egyetemi tanár, a rendezvény előadója és állításához számokat is fűzött. Például kétszázezer vállalkozás és ezzel több mint három millió brit munkahelye kerülhet veszélybe (ez a teljes népesség kb. 5 %-a), mert ők jelenleg az EU-kereskedelmi szektorban dolgoznak. Továbbá naponta és átszámolva közel 30 milliárd forinttól esne el az ország és jelentős drágulás következne be. A kilépéssel emelkednének a tandíjak a brit egyetemeken. Gillies szerint a jelenleg átlagos évi 12 ezer fontról 18 ezerre nőnének a tandíjak, mivel csökkenne az Európai Unióból érkező diákok száma Londonban és más városokban, és ezt a veszteséget valahogy pótolniuk kellene az egyetemeknek. A megnövekedett tandíjra sokkal nehezebb lenne diákhitelt felvenni. 

Ha az Egyesült Királyság kilépne az Európai Unióból, akkor a már kint élő magyarok is rosszul járhatnak: kevesebb juttatást kaphatnak, mert a brit kormány szeretné szűkíteni a külföldi munkavállalóknak járó kedvezményeket. De lenne más vonzata is a kilépésnek. A britek a második legnagyobb befizetői az Európai Uniónak és ha kilépnek, akkor az uniós költségvetésből Magyarországra jutó EU-támogatások évente 10 %-al, vagyis közel 100 milliárd forinttal csökkenhetnek, ha ezt pénzt nem biztosítja más forrásból az Unió. 

És akkor még nem is beszéltünk a továbbgyűrűző hatásokról. Hollandia is bajba kerülhet, mert a brit gazdaság legnagyobb befektetője és a német közvetlen export is visszaeshet. Mindez újabb munkahelyek elvesztését jelentheti immár az Európai Unióban és csökkentheti Európa súlyát a világban. 

További információ:
http://www.ceu.edu/event/2016-02-01/eu-without-britain-effects-higher-education

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat