Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

53, 31, 3, 0. MI KÖVETKEZIK? AZ EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS FELÜLVIZSGÁLATA
2016-02-04

Napirenden van az európai polgári kezdeményezés (epk) jogszabályi felülvizsgálata, ami azért is indokolt, mert a részvételi demokrácia elsődleges eszközének kikiáltott állampolgári jogszabály kezdeményezési lehetőség eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A lehetőség (egy millió aláírás összegyűjtése legalább hét tagállamból és európai jogszabály kezdeményezése) 2012. évi bevezetése óta összesen 53 polgári kezdeményezést nyújtottak be az Európai Bizottsághoz, amely ezek közül 31-t vett nyilvántartásba. Sikerre, és az említett egy millió aláír összegyűjtésére csak három (ezekről bővebben itt: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2425) jutott, azonban az Európai Bizottság egyik esetben sem kezdeményezte az érintett jogszabályok felülvizsgálatát.

 

Amellett, hogy ez az egyetlen olyan jogszabályban lefektetett lehetőség, amellyel az európai állampolgár közvetlenül befolyásolhatja az európai jogszabályok tartalmát, nem túl bíztató, hogy a jogintézmény fennállása óta ez egyetlen egyszer sem történt meg.

 

Nem csak ez a tény lehet idegesítő, hanem az is, hogy egy ilyen kampányhoz komoly szervezőképességgel és háttérrel kell rendelkezni. Ugyanis könnyen belátható, hogy a dolog elindításához, vagyis a regisztrációhoz előírt európai állampolgárokból álló néhány tagú bizottság ehhez kevés. Azonban ha a gyakorlat azt mutatja, hogy a szervező munka, egyeztetés, kampány és a szükséges számú aláírás összegyűjtése után sem történik meg a kezdeményezésben megjelölt jogszabály felülvizsgálata, akkor érthető következmény, ha a hátteret biztosító - jellemzően civil - szervezetek erőforrásaikat és kapacitásaikat nagyobb gyakorlati haszonnal járó projektekbe ölik. A helyzetet jól jellemzi, hogy 2015-ben mindössze 5 európai polgári kezdeményezést regisztráltak, ezek közül hármat az év vége felé. Az egyik egy svéd marihuána-legalizációról szól, másik a házasság és a család védelméről, a harmadik pedig a magyarországi demokrácia helyzetéről.

 

Előkészítés alatt is vannak európai polgári kezdeményezések, amelyeket még nem nyújtottak be az Európai Bizottsághoz. Az egyik a termőföld védelméről szól, a másik pedig a menekültügy és az Európai Unió határvédelem egységes kezelésével foglalkozik.

 

A közös határok kezdeményezés:
http://www.commonborders.eu/hu/

 

Termőföld-védelmi kezdeményezés:
http://people4soil.eu

 

Az Európai Parlament állásfoglalása 2015. októberéből:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2015-0382+0+DOC+XML+V0//HU

 

Az európai polgári kezdeményezésről az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban tartanak konferenciát 2016. április 20-án:
http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-eci-day-2016


Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat