Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ ÚT ELŐRE
2016-02-18

Idén lesz hatvan éve, hogy március 25-én Rómában aláírták az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződést. Ez alkalomból 2016. február 9-én az alapító tagállamok külügyminiszterei Rómában találkoztak és közös közleményt fogadtak el.

Alig tíz évvel a II. világháború befejezését követően, az 1950-es Schuman-deklaráció és az 1951-ben létrehozott Montánúnió után 1957. március 25-én írták alá Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Német Szövetségi Köztársaság és Olaszország állam- és kormányfői az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződést. Bár a szerződés alapvető célja az országok gazdaságának integrációja, mindenek előtt a vámunió létrehozása volt, már ekkor foglalkoztak olyan szociális és politikai kérdésekkel is, mint a béke és a szabadság megszilárdítása a kontinensen vagy a munkavállalók munkavégzési körülményeinek javítása. A történet folytatása mindenki előtt ismert: ma már 28 tagállama van az utód Európai Uniónak. 

A hat alapító tagállam külügyminiszterei szükségét érezték annak, hogy az évfordulóhoz közeledve külön tanácskozást tartsanak Rómában és közös nyilatkozatukban hitet tegyenek az európai integráció és a közös európai értékek mellett, mert ahogy fogalmaznak „aggodalommal tölt el minket az Európa-projekt jelenlegi állapota”.

A közleményben szólnak arról, hogy nem szabad elfeledkeznünk Európa fájdalmas történelme során hány erőszakos konfliktusokon ment keresztül, mielőtt az integráció útjára lépett. A nyilatkozat szerint „Európában sok generáció számára a béke és a megértés csupán álom volt. Csak reménykedhettek abban, hogy az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és a szolidaritás jellemzi majd a kontinenst. Az Európa-projekt lehetővé tette számunkra, hogy ezek legyenek együttélésünk alapelvei”. 

A külügyminiszterek kiállnak amellett is, hogy a jelenlegi EU sokkal több, mint 28 tagállam egyszerű összeadása. Egyben felhívják a figyelmet azokra a komoly kihívásokra, melyekkel most szembesülünk, és amelyekre csak közös, összeurópai válasz adhat megoldást. 

A teljes szöveg itt olvasható:
http://www.gouvernement.lu/5696673/20160209-JointCommunique-6EU.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat