Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÖSSZEFOGLALÓ BESZÁMOLÓ EURÓPAI KÉRDÉSEKRŐL
2016-02-18

Az első Eurobarométer felmérés 1973-ban készült. Azóta sok víz folyt le a Dunán: folyamatosan bővült az Európai Unió, közvetlenül választjuk az Európai Parlament képviselőit, aláírták a schengeni egyezményt, bevezették az eurót és hatályba lépett a Lisszaboni Szerződés, hogy csak néhányat említsünk a fontos események közül. A változások között biztos pont az életünkben az Eurobarométer felmérés: minden évben tavasszal és ősszel ugyanazokat a kérdéseket teszik fel a tagállamok állampolgárainak Európáról, az európai együttműködésről. Az Európai Parlament felkérésére most egy összefoglaló beszámoló készült arról, hogy változtak a trendek 1973 és 2015 között.

A beszámoló a statisztikai adatok iránt érdeklődők számára különösen érdekes olvasmány: az összeurópai adatokat hasonlítja össze 1973 és 2015 között úgy, hogy jelzi, milyen politikai vagy gazdasági események befolyásolhatták a trendeket. Ami összességében kiderül: 1983 óta 2015-ben volt a legmagasabb azon válaszadók száma (60%), akik szerint az országuk számára az EU tagság előnyös. Arra a kérdésre, hogy mi az a négy dolog, ami az Európai Unióról eszébe jut, a válaszadók legelőször az utazás és a külföldön történő tanulás lehetőségét említették, majd az eurót, harmadikként a békét. Negyedik helyre futott be a bürokrácia és a pénzpocsékolás. 

Az adatok szerint az EU állampolgárok 59%-a tudja, hogy az európai parlamenti képviselőket közvetlenül választjuk. Összeurópai szinten 2004 óta nagyot esett a nemzeti kormányokba vetett bizalom, ez 2015-ben mindössze 31% volt. Jó hír, hogy a válaszadók szerint különbségeink ellenére még mindig több van, ami összeköt minket, mint ami elválaszt. Ezzel az állítással 72% értett egyet. 2015 őszén 50% mondta azt, hogy a jelenlegi krízist nem nemzeti, hanem összeurópai szinten kellene megoldani (41% szerint nemzeti szinten kell keresni a megoldást és 9% nem tudta). Ami a jövőt illeti: a válaszadók 48%-a szerint a további integrációval várják meg egymást a tagállamok, míg 41%-uk szerint azok a tagállamok, melyek szeretnének szorosabban együttműködni, menjenek előre és ne várjanak. 

További információ:
http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2015/major_change/eb_historical_deskresearch_en.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat