Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

IGÉNYELJEN EURÓPAI SZAKMAI KÁRTYÁT!
2016-02-18

2016. január 18-tól öt szakmában lehet már igényelni európai szakmai kártyát. A kártya lehetővé teszi, hogy képesítését elismertesse az EU valamennyi tagállamában. Az eljárás elektronikus, a teljes folyamatot on-line nyomon lehet követni.

A 2014 áprilisában lefolytatott társadalmi vitát követően az Európai Bizottság 2015 júniusában elfogadta azt a rendeletet, mely szabályozza az európai szakmai kártya (ESZK) bevezetését. Neve ellenére az ESZK nem igazi kártya. Egy elektronikus igazolásról van szó, melyet az EU által működtetett, on-line rendszer állít ki. Az új kezdeményezés nem helyettesíti a már eddig is működő, hagyományos rendszert, mely a szakmai képesítések elismertetésére vonatkozik, inkább kiegészíti, illetve egyszerűsíti azt. 

A januári bevezetés egyelőre öt szakmára vonatkozik. Európai Szakmai Kártyát igényelhetnek az általános ápolók, a gyógyszerészek, a gyógytornászok, a hegyi túravezetők és az ingatlanügynökök. A többi szakma képviselőjének ez addig ismert utat kell továbbra is bejárniuk, ha szeretnék képesítésüket elismertetni egy másik tagállamban. 

További információ:
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/professional-qualifications/european-professional-card/index_hu.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat