Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HALADÉK
2016-03-03

Több tízezer civil szervezet lélegezhet fel: 2016. február 26-án került benyújtásra a T/9379-es számú módosító javaslat, mely egy év haladékot ad a magyarországi civil szervezeteknek.

Idén március 15-én telik le az a két éves türelmi idő, melyet a hazai civil szerveztek kaptak alapszabályuk illetve alapító okiratuk módosítására, hogy megfeleljenek az új polgári törvénykönyv előírásainak. Az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint a 80.000 bejegyzett civil szervezet közül több mint 52.000 nem tette meg ezt még, ami azt jelentette volna, hogy március 15-e után működésük a mulasztás miatt ellehetetlenült volna. 

Ennek ment elébe a javaslat. Az Országgyűlés már szavazott is és 175 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta a törvény módosítását. Ennek értelmében az egyesületeknek és alapítványoknak 2016 helyett 2017. március 15-ig kell módosítaniuk alapszabályukat vagy alapító okiratukat. 

Itt szeretnénk felhívni a figyelmet az Országos Bírósági Hivatal honlapján található okirat sablonokra. Nem kötelező őket használni, de sok bosszúságot takaríthatunk meg, ha úgy döntünk, hogy ez alapján dolgozunk. 

A beterjesztett törvényjavaslatot itt olvashatja:
http://www.parlament.hu/irom40/09379/09379.pdf

Az okirat sablonok:
http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/okirat-sablonok

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat