Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÁTLÁTHATÓSÁG EURÓPÁBAN
2016-03-03

A Juncker-kabinet megalakulása óta fontos helyen kezeli az átláthatóság kérdését. Ez éppen úgy vonatkozik az Európai Bizottság tagjaira, mint azokra a szervezetekre, cégekre vagy egyházakra, melyek az európai döntéshozási folyamatba szeretnének bekapcsolódni. Ennek a folyamatnak a része az a nyilvános konzultáció, mely március 1-vel indult el az átláthatósági nyilvántartás (transparency register) lehetséges kötelezővé tételéről.

Az Európai Bizottság átláthatósági nyilvántartása 2008 óta létezik, jelenleg a bejelentkezés önkéntes alapon történik. A regiszterbe eddig 9.000 szervezet iratkozott fel, 50%-uk intézményen belüli lobbisták és szakszervezetek/ gazdasági/szakmai szervezetek, 26%-uk nem kormányzati szervezetek képviselői, a többiek önálló ügyvédi irodát, tudományos vagy kutató műhelyt, egyházat vagy önkormányzatot képviselnek. Ők valamennyien elfogadták egy közös magatartási kódexet. 

Az, hogy kötelező legyen a nyilvántartásba való bejelentkezés, már korábban is felmerült, de 2015-ben a szereplők túlnyomó többsége nem támogatta az ötletet. Most újra nekifutnak a dolognak: a Bizottság 2016. március 1 – június 1. között nyilvános konzultációt hirdet, melynek az a célja, hogy egyrészről megtudja a szereplők véleményét a jelenlegi helyzetről, másrészről mit szólnak ahhoz, hogy kötelező lenne a regiszterbe való bejelentkezés, ami viszont intézmények közötti lenne, tehát vonatkozna az Európai Parlamentre és a Tanácsra is. 

A Juncker-kabinet egyébként már most számos intézkedést vezetett be, mely a bizottsági döntéshozatal átláthatóságát erősíti. Így például a biztosok, a biztosok kabinetjének tagjai valamint a főigazgatók csak olyan szervezetek képviselőivel találkozhatnak, akik már szerepelnek az átláthatósági nyilvántartásban. 

Így tudhatjuk meg például, hogy Navracsics Tibor, az oktatás, kultúra, ifjúság és sport ügyekért felelős biztos február 18-án találkozott az Európai Egyetemi Egyesület képviselőjével az európai felsőoktatás kérdéseit megbeszélni vagy március 3-án fogadta az Európai Muszlim Ifjúsági- és Diákszervezetek Fórumának munkatársait. 

De arról is értesülhetünk, hogy kabinetjének sportért felelős, egyébként magyar tagja február 10-én találkozott az Európai Klub Egyesület (European Club Association (ECA), európai futball klubokat tömörítő szervezet) képviselőjével, hogy előkészítse a találkozót Navracsics Tibor és Karl-Henz Rummenigge, az ECA elnöke között. 

Biztatunk mindenkit, hogy vegyen részt a konzultációban! 

Az átláthatósági nyilvántartásról (magyarul is):
http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/homePage.do 

A konzultáció és a kérdőív (magyarul):
http://ec.europa.eu/transparency/civil_society/public_consultation_hu.htm 

Navracsics Tibor biztos hivatalos találkozói itt elérhetőek:
http://ec.europa.eu/transparencyinitiative/meetings/meeting.do?host=bba8a7ac-cad1-4ac5-815a-1abdff5f51b1&d-6679426-p=1

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat