Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ÉS A BELGÁK HOGYAN CSINÁLJÁK? – MÁSODIK FELVONÁS
2016-03-03

Folytatjuk idén év elején elkezdett sorozatunkat arról, hogyan is jegyeznek be egy európai ernyőszervezetet Belgiumban.

Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy hírlevelünk idei évfolyamának első számában már beszámoltunk azokról a kezdeti lépésekről, melyek a kezdeményező civil szervezetek reményei szerint elvezetnek egy új, un. európai ernyőszervezet bejegyzéséhez Belgiumban. Ott tartottunk, hogy az alapítók elfogadták az alapszabályt.

A következő stációt a közjegyzőnél teendő látogatás jelenti. Ő azért van, hogy tehermentesítse a bíróságot, a törvényszéket (ahová el sem jut az ügy) és szűrőként működve ellenőrizze a beadvány hitelességét és előkészítse azt jóváhagyásra. Vagyis alapos tanulmányozás után felelősséget vállal. 

Vinni kell tehát a kezdeményező szervezetek alapszabályát. Jó-jó, de az nekünk magyarul van, a közjegyző meg csak franciául, angolul, flamandul, németül és portugálul ért. Ez kevés. Jobb, ha az ember készíttet idehaza egy hivatalos fordítást, hogy oda tudjon furakodni a startvonalhoz. 

Az irodában következik a jelenlévők beazonosítása és az alapító szervezetek dokumentumainak tanulmányozása és a jegyzőkönyv elkészítése. A közjegyző mindenütt közjegyző, így házigazdánk alaposan ellenőrzi az általunk vitt alapszabályokat. Tetszik neki, hogy magyar is van közöttük. Az érthetően hivatalos ügykezelés szimpatikus rugalmassággal párosul, aminek a kiindulópontja és mozgatórugója a bizalom: ha közel harminc európai ügyek iránt elkötelezett szervezet képviselője összeáll, hogy közösen és önkéntes alapon csináljon valami előremutatót, akkor nem érdemes olyan dolgokkal babrálni, hogy az éves tagdíj befizetésének mi a határideje és egyébként is az milyen módon történik. 

Jelenlétünkben elkészül a jegyzőkönyv, melyet az összes jelenlévő laponként szignóz. A közjegyző hitelesít és továbbítja azt az új szervezet alapszabályával együtt a jóváhagyás következő fórumához, az Igazságügyi Minisztériumhoz. A közjegyző szerint rutin ügy, hat hét alatt jön a válasz. Már csak akkor érdemes tollat ragadni a krónikásnak, ha a folyamat hivatalosan is befejeződik. De nem hagyjuk magunkat, még visszatérünk az ügyre! 

A bejegyzés kezdetéről szóló korábbi cikkünk:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2458&pCatId=14

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat