Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KONZULTÁCIÓ, INFORMÁCIÓ
2016-03-17

Összeurópai konzultációt folytatott az Európai Bizottság 2015. szeptember-december között az európai állampolgárságról. Az eredményeket 2016. március közepén hozták nyilvánosságra.

Összesen 2170 válasz érkezett az internetes konzultációra, amelyre egyének és civil szervezetek is válaszoltak. A legtöbb válaszadó olasz volt (14%), azonban a legtöbb válasz Belgiumból érkezett (16%): a kérdőív külön rákérdezett az állampolgárságra és a lakhelyre. A Magyarországról érkezett válaszok összesen alig több mint 1%-ot tettek ki és ezzel sikerült elkerülni a legkevesebb választ adó országok csoportját, ami nem kis részben és gyaníthatóan annak is köszönhető, hogy a konzultáció lehetőségéről hasábjainkon beszámoltunk (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2453). 

A válaszadókról adalék, hogy 60%-uk már hosszabb időt, legalább 3 hónapot töltött egy másik EU-tagállamban, aminek legnagyobb részben a munkavállalás volt az oka. Így nem csoda, ha több és gyakorlati információt szeretnének látni egy másik EU-tagállamban történő letelepedéssel kapcsolatban: a helyi lakcímkártyához jutás fortélyairól, munkavállalási lehetőségekről, iskoláztatásról, autó regisztrációról és nyugdíjról (82%) és mindezt leginkább online formában, ami optimális esetben magában foglalhatná a hivatalos adminisztrációt is (87%). 

A válaszadók szerint a szabad mozgás hozzájárul a kulturális sokszínűséghez (81%), a kölcsönös megértéshez (77%), az Európa-tudat kialakulásához (70%) és saját országuk gazdasági növekedéséhez (61%); és csak 16%-uk nyilatkozott úgy, hogy az (elsősorban technikai) problémákat okoz. 

Visszatérő kérdése az Európai Uniónak, hogy hogyan keltse fel az állampolgárok érdeklődését a közügyek iránt. A válaszadók szerint az EU-politikák világos magyarázata magasabb részvételi arányt eredményezne az európai parlamenti választásokon (80%), illetve több információra lenne szükségük a jelöltekről és az induló pártokról is (65%), és úgy általában több információ kellene magáról a választásról (57%). 

Abban is nagy egyetértés volt a válaszadók között, hogy a média foglalkozzon többet európai ügyekkel (83%), ami megalapozottabb véleményformálásukhoz is hozzájárulna (91%). 

A kérdőív közös európai értékeinkre is rákérdezett, úgymint szabadság, demokrácia, jogállamiság, alapvető jogok, beleértve a diszkrimináció-mentességet, befogadást, toleranciát és a sokszínűség tiszteletben tartását. A válaszadók szerint többet kell tenni az Európai Unió értékeinek terjesztéséért (90%), leginkább az iskolai oktatás keretében (91%), fiatalok utazásaival (72%), kulturális programokkal (60%), ifjúsági munkával vagy egyetemi oktatással és kutatással (54%).

A közös értékek népszerűsítésében fontos szerepet kell játszaniuk a helyi és regionális hatóságoknak (78%). 

A kérdőív eredményeit az Európai Bizottság beépíti a hamarosan közreadandó un. állampolgári jelentésbe. 

A konzultáció eredménye (angol):
http://ec.europa.eu/justice/citizen/document/files/2015_public_consultation_booklet_en.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat