Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ADNI JÓ
2016-03-17

Európai adakozási szokásokról és alapítványokról készített elemzést a Fondation de France. Az összefoglaló tíz ország (Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Svédország) adatait gereblyézte össze.

Az elemzés kimutatása szerint a hollandok hajlandósága a legnagyobb az adakozásra (a népesség 85%-a), míg a heveny civil életéről ismert Egyesült Királyság ebben a felsorolásban csak ötödik helyezett (55%) a vizsgált államok közül. Jellemző, hogy anyagi támogatás mellett önkéntességet is vállalnak az állampolgárok, tehát egymást erősítő folyamatról van szó. Nem így pl. Németországban, ahol szintén magas az önkéntesség, azonban az adományozási hajlandóság azért is lehet alacsonyabb (33%), mert pl. az egyházi támogatást a német állam adó formájában szedi be. 

Az adakozás megkerülhetetlen eleme a bizalom a támogató és a támogatott között. Franciaországban a többség bízik a a civil szervezetekben (52%), de jól mutatja a vizsgált országok közötti társadalmi különbségeket, hogy Spanyolországban a bizalom csak egyharmadon áll, aminek oka, hogy a nagylelkűség és szolidaritás családi körben érvényesülő fogalmak, a közjó inkább az állam feladata. 

Az egyes országokon belül is vannak elkülöníthető tendenciák az adományozásban. Németország nyugati fele adakozóbb mint a keleti, Svájc német nyelvű része bőkezűbb, mint a francia, és a mondásnak ellentmondva a skótok átlagosan nagyobb összeget adakoznak, mint az angolok. 

Az egyéni adományozók évente 24,4 milliárd eurót adományoznak, ami a vizsgált országok GDP-jének 0,2%-a. Ennél magasabb az alapítványok által közösségi célokra évente fordított összeg. Éves költésük 54 milliárd euró és összesen 433 milliárd euró saját tőkével rendelkeznek. 

Az elemzés nem csak az egyéni, hanem az alapítványi adományozással is foglalkozik. Itt olvasható:
https://www.fondationdefrance.org/sites/default/files/atoms/files/philanthropy_in_europe_2015_0.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat