Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KORAINAK BIZTOS NEM AZ
2016-03-31

Nem tartja időszerűnek az európai polgári kezdeményezésről szóló uniós jogszabály felülvizsgálatát az Európai Bizottság. Ezzel a véleményével azonban egyedül van.

Az európai polgári kezdeményezés (epk) a részvételi demokrácia kiemelt eszköze az Európai Unióban, amely jogszabály-kezdeményezési lehetőséget ad az állampolgárok kezébe. Az epk 2012-es indulása óta több mint 30 kezdeményezést regisztráltak és több mint 6 millió EU-állampolgár adta nevét és aláírását a különböző kezdeményezések mellett, így az elmúlt négy évben megfelelő mennyiségű tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a jogszabály alkalmazása hatékonyabb legyen. Ugyanis a jogintézmény egyik nagy hátránya, hogy eddig egyetlen kezdeményezés sem eredményezett jogszabályváltozást annak ellenére, hogy három kezdeményezés elérte a szükséges számú, egy millió támogatót.

Az európai polgári kezdeményezés jogszabályi felülvizsgálatát az Európai Parlament is szükségesnek tartja és 2015. október 28-i ülésén nagy többséggel fogadta el állásfoglalását, amelyben többek között szorgalmazza az európai polgári kezdeményezést szabályozó 211/2011/EU rendelet és 1179/2011/EU végrehajtási rendelet felülvizsgálatát.

Az Európai Bizottság három hónap után adott írásos választ a parlamenti állásfoglalásra, amelyben többek között azt fejti ki, hogy a jogszabályi felülvizsgálat túl korai annak ellenére, hogy a parlament mellett a civilek és állampolgárok is sokszor és sokféle kritikát fogalmaztak meg az epk gyakorlatáról.

http://www.citizens-initiative.eu/commission-wont-revise-eci/


Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat