Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

FÖDERÁCIÓ, FOLDOZÁS VAGY FOSZLÁS: AZ EURÓPAI JÖVŐ KÉPEI
2016-03-31

Megbukik-e az Európai Unió? - teszi fel a kérdést publicisztikájában Frédéric Mérand, a Montréali Egyetem kutatója. A legvalószínűbb jövőkép a mostani európai építmény fennmaradása és továbbfejlődése, de politikai egység nélkül.

Az elmúlt években számos probléma gyengítette az Európai Uniót, az eurózóna működésképtelenségétől kezdve, a menekültügyön és az EU-tagságról szóló brit népszavazáson keresztül az kelet-európai euroszkeptikus kormányok hatalomra kerüléséig. A problémák egyik lehetséges megoldását az európai politikai egység: a föderáció jelentené; ennek hívei többek között Angela Merkel német kancellár is. Ez a gyakorlatban a mostaninál szélesebb jogosítványokkal rendelkező Európai Parlamentet és kibővített uniós költségvetést jelentene, ami lehetővé tenné a nehéz gazdasági helyzetben lévő térségek hatékony megsegítését (most is van EU-költségvetés, azonban annak mértéke mindössze az összes EU-tag GDP-jének 1%-a).

A második lehetőség a kompromisszumokról szól. Ilyen megállapodás előzte meg az euró megalkotását Franciaország és Németország között 1999-ben, amelynek kompromisszuma abban rejlik, hogy a közös valuta közös költségvetés nélkül került bevezetésre, ami azonban nem akadályozta meg, hogy az euró a világ egyik vezető devizájává váljon. Elképzelhető, hogy a nemzeti keretek fenntartása mellett olyan gazdasági unió jöjjön létre, amely többek között - a tagországok által finanszírozott alapok fenntartásával - képes a gazdasági segítségre szoruló tagországok megsegítésére. Ennek a megoldásnak része lehet, hogy a britek úgy lépnek ki az Európai Unióból, hogy a gazdasági együttműködés fennmarad, hasonlóan a jelenleg nem EU-tag Norvégiához és Svájchoz.

Az Európa-projektbe vetett hit és a kormányokba vetett bizalom általános válsága szélsőséges esetben eredményezheti az EU összeomlását is: az euró helyett visszatérnének a nemzeti valuták, a szabad határátlépés helyett a határellenőrzés, és állampolgárok milliói veszítenék el automatikus tartózkodási jogukat a többi tagállamban, az EU-tagállamok pedig meggyengülnének Kínával, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal szemben.

Az EU szétesésének lehetősége az 1960-as évek óta nem volt annyira komoly lehetőség mint most, írja Mérand. Ennek oka lehet, hogy az EU sok esetben előreszaladt saját maga fejlesztésével. Ez történt a monetáris unió (az euró) bevezetésével fiskális unió nélkül, és ugyancsak így volt a keleti bővítéskor, amikor olyan 12 ország vált a közösség részéve, amelyek nem voltak gazdaságilag elég fejlettek, gyenge demokratikus intézményekkel és jogállamisággal rendelkeztek.

Ugyancsak az egység ellen hat az állampolgári elégedetlenség és a politika intézményekbe vetett bizalom alacsony szintje, de - Angela Merkel német kancellárt leszámítva - a politikai vezetők középszerűsége, illetve a populizmus és idegengyűlölet erősödése.

http://policytrajectories.asa-comparative-historical.org/2016/03/will-the-eu-fall-three-scenarios-four-explanations/


Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat