Hírek > Nemzeti Civil Alapprogram  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NEMZETI CIVIL ALAPPROGRAM: TÖRVÉNY SZÜLETETT
2003-06-26

Az 1997. évi nonprofit törvény után hat évvel újabb törvény foglalkozik a magyarországi civil szervezetekkel. Az Országgyûlés a 2003. évi tavaszi ülésszak utolsó napján, 2003. június 23-án 358 képviselõ jelenlétében elfogadta a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvényt.

217-en (a kormánykoalíció tagjai, az MDF-es képviselõk többsége és 8 Fidesz-es képviselõ) igennel szavazott, 139-en (döntõen a Fidesz frakció tagjai) tartózkodtak és volt 2 ellenszavazat is (Fidesz).

A Nemzeti Civil Alapprogramról (NCA) szóló törvény célja a civil szervezetek forráshiányának csökkentése oly módon, hogy számukra - többek között mûködési költségeikre - új állami pénzforrást tesz elérhetõvé. A létrehozandó alap forrása az 1 százalékos felajánlásokkal azonos összeg lesz. Évi mintegy 6 milliárd forintról van szó, melynek nagyságát mutatja, hogy az összeg mintegy 15-ször nagyobb annál a 400 milliós összegnél, amire civil szervezetek az idén pályázhattak mûködési támogatásra.

A törvény megalkotásának folyamatában fontos és elõremutató fejlemény volt, hogy abban jelentõs szerepet játszottak a civil szervezetek képviselõi is. Az egységesebb civil fellépés érdekében létrehozott Civil Együttmûködési Program keretében mûködõ négy munkacsoport véleményezte a törvény tervezeteit, és civil oldalról érkezõ javaslatokat is figyelembe vettek a törvény elõkészítésekor. Tíz civil szervezet (Európa Ház, Jóléti Szolgálat Alapítvány, Magyar Teleház Szövetség, Magyar Település- és Területfejlesztõk Szövetsége, Magyar Természetbarát Szövetség, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Nemzetek Háza - Nemzetek Közötti Baráti Társaságok Szövetsége, Non-Profit Pénzügyi Központ Alapítvány, Társadalmi Konföderáció, Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat) 2003. június 17-én levélben kérte az országgyûlési képviselõket, hogy pártpolitikai szempontokon felülemelkedve konszenzussal fogadják el a törvényt.

Az NCA ugrópontja, hogy az évi mintegy 6 milliárd forint elosztását végzõ Kollégiumokban (és az NCA elvi irányítását végzõ Tanácsban is) többségben lesznek a civil szervezeti képviselõk. Tehát megnövekedett felelõsségrõl van szó, ami a magyarországi civil társadalom érettségét feltételezi. Arra a kérdésre, hogy a civil szervezetek minderre milyen választ adnak, az NCA testületeinek felállítása/mûködése fogja megadni a választ. Kedvezõ jel, hogy a már említett civil szervezetek mûködésére szánt 400 millió forintról döntõ bizottságban is többségben voltak a civilek (amit többen a felállítandó NCA testületek fõpróbájának tekintettek), ahol viszonylag problémamentesen döntöttek a pályázatokról.

Örüljünk tehát a törvénynek, mely már az elõkészítés szakaszában is figyelmet keltett nemzetközi körökben és tegyünk meg mindent a zökkenõmentes megvalósítás érdekében.

További információ:
www.civilegyuttmukodes.hu


 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat