Hírek > Könyv  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

CÉLEGYENESBEN
Magyarország sikeres integrációja
2003-07-23

A fenti címen jelentette meg a Magyar EU Bõvítési Üzleti Tanács (HEBC) éves országjelentését az Európai Unióhoz csatlakozó Magyarországról, melynek sajtótájékoztatóját 2003. július 17-én tartották Budapesten.

Az ötödik alkalommal, 80 oldal terjedelemben megjelentetett kétnyelvû (magyar-angol) kiadvány elsõsorban a gazdaság szempontjából (gazdasági versenyképesség, nemzetközi vállalatok, kis- és középvállalatok) ad értékelést az elmúlt év európai integrációs folyamatairól, de szól a kormányzat intézmények szerepérõl a bõvítésben és a csatlakozás társadalmat érõ hatásairól. A fejezetek végén a HEBC által megfogalmazott ajánlások találhatók.

A jelentés szerint Magyarországnak nem az a feladata, hogy feltétlenül lemásolja az EU-tagországokat, hanem hogy megtalálja azokat a területeket, ahol saját képességekkel rendelkezik (pl.: szoftveripar, biotechnológia, stb.). Ezen kívül meg van az a lehetõsége, hogy sok kérdésben regionális központtá váljon.

A társadalom szempontjából kiemelkedõ jelentõségû lesz az életszínvonal emelkedése és az életminõség javulása, ami elsõsorban a magasabban képzett munkaerõ számára lesz érzékelhetõ.

A HEBC-tagok javaslata szerint az Európai Unió új tagállamai a „Kevesebb verseny, több együttmûködés” szellemében kell kialakítaniuk viszonyukat egymáshoz és az Európai Unióhoz, melyben a már létezõ struktúrák - pl. a Visegrádi országok együttmûködése - segítséget jelenthetnek.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat