Hírek > Európai Alkotmány  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EU-ALKOTMÁNY: A KORMÁNYKÖZI EGYEZTETÉSRE IS FIGYELNEK EURÓPA CIVILJEI
2003-08-25

Mint ismert, az EU alkotmányát elõkészítõ Konvent 2003. júliusában befejezte mûködését, és a dokumentumot az elnök Valéry Giscard d'Estaing véglegesítésre átnyújtotta a 2003. októberben összeülõ Kormányközi Konferenciának (angolul: Intergovernmental Conference - IGC).

Az alkotmány-tervezetettel kapcsolatban civil szervezetek is kifejthették álláspontjukat: 550 szervezet több mint 930 hozzászólását kellett feldolgozni a Konvent munkája során. Az Európai Bizottság Fõigazgatósága 2003. júliusban levelet küldött minden hozzászólónak - így magyarországi civil szervezetek állásfoglalását összefogó Európa Háznak -, megköszönve az értékes közös munkát és felhívva a figyelmet az új kommentálási lehetõségre, melyre július végétõl van lehetõség az interneten: http://europa.eu.int/futurum/index_en.htm

Több európai civil szervezõdés is figyelemmel kíséri az alkotmány-tervezet életét. A 2002 októberében indult - az európai szociális szervezeteket tömörítõ Social Platform által kezdeményezett - act4europe hálózat (Civil Európa Hírlevél, 2002. október 11.) az egyik legaktívabb. Munkájába az Európa Ház is bekapcsolódott, és vállalta a magyarországi civil közvélemény minél szélesebb körben történõ tájékoztatását mindenekelõtt az EU alkotmánytervezetével kapcsolatban.

Az alkotmány-tervezet hivatalos magyar fordítása már elérhetõ az interneten:
http://www.kulugyminisztérium.hu, http://www.stratek.hu/images/pdf/EUF00_Kulonszam2.pdf


 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat