Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KORMÁNYKÖZI KONFERENCIA: ÚTON
2003-11-24

Az Európai Unió Kormányközi Konferenciája (angol rövidítéssel: IGC) 2003. október 4-én ült össze Rómában és kezdte meg munkáját.

Fõ célja a nyáron elkészített új európai alkotmány-tervezet véglegesítése. A testület munkájában a leendõ új 10 tagország teljes joggal, a három tagjelölt (Bulgária, Románia és Törökország) képviselõi pedig megfigyelõként vesznek részt. Mint ismeretes, az alkotmány-tervezet szövegét az erre a célra életre hívott Európai Konvent fogalmazta meg, figyelembe véve azokat a véleményeket is, amelyeket civil szervezetek a 2002. februári indulás után eltelt több mint egy év alatt fogalmaztak meg.

Civil szervezetek továbbra is elküldhetik véleményüket az Európai Bizottsághoz. Ezt segíti elõ a külön erre a célra fenntartott honlap az Európa szerveren.

A Kormányközi Konferenciát nem köti pontos határidõ, amikorra az alkotmányt - immár végsõ formájában - véglegesítenie kellene, de a tagállamok közös érdeke, hogy a döntés ne húzódjon a végtelenségig. A Thesszaloniki EU-csúcson elhangzottak szerint ennek 2004 júniusáig, az Európai Parlamenti választásokig be kell fejezõdnie.

Magyarország fontos törekvése az alkotmány-tervezet vitájában az, hogy a dokumentum a kisebbségek védelmérõl szóló passzust is tartalmazzon.

További információ: http://www.europa.eu.int/futurum/analyse/contrib_en.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat