Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HASZNOS CSEPP A POHÁRBAN
beszámoló
2004-01-12

Az Európa Ház “Állampolgárok az európai Magyarországért" EU-s képzési programja záró eseményére került sor 2003. december 17-én a budapesti Kossuth Klubban.

Az elõadói konferencián felszólalt Forgács Imre, a Miniszterelnöki Hivatal fõcsoportfõnöke, aki az európai Alkotmányról és a 2004. júniusban esedékes Európai Parlamenti választásokról beszélt. Elmondta, hogy mivel a 2003 decemberében tartott brüsszeli EU-csúcson nem sikerült dûlõre jutni és véglegesíteni az alkotmány-tervezetet, elképzelhetõ, hogy az elõzetes várakozásokkal ellentétben erre csak a 10 új ország hivatalos taggá válása (2004. május 1.) után kerül sor.

Balogh András, egyetemi tanár, a miniszterelnök stratégiai fõtanácsadója elmondta, hogy Magyarország EU-tagsága nem jelenti/heti az Egyesült Államokkal való kapcsolatok romlását; hazánknak nem fûzõdik stratégiai érdeke ahhoz, hogy a két erõtér közül az egyiket elõnyben részesítse a másik kárára.

Tamás Pál, az MTA Szociológiai Intézetének igazgatója párhuzamot vont az Európai Unió és a Habsburg Birodalom, mint európai népeket egyesítõ képzõdmények között; véleménye szerint az Európai Unió úgy is értékelhetõ, mint a „demokratikus Habsburg”.

A képzési program résztvevõi (Szederné Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára, Zalaegerszeg, Tóth Hortenzia, a Közép-Európai Club Pannonia Egyesület elnökségi tagja, Budapest, Pelikán Lajos, a MTESZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei szervezetének igazgatója, Szolnok) beszámoltak a programmal kapcsolatos tapasztalataikról. Többek között elmondták, hogy sok hasonló programra/képzésre lenne szükség a civil szervezetek uniós felkészültsége érdekében.

A rendezvény végén a képzésen résztvevõk sikeres részvételük elismeréseként oklevelet vehettek át.

---

Mint már korábban beszámoltunk róla az Európa Ház az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja által meghirdetett Phare Access 2000 program keretében szervezett képzési programot magyarországi civilek számára. A négyszer kétnapos tréning és a brüsszeli tanulmányút során a 25 résztvevõnek alkalma volt hasznos ismeretek szerezni az EU-ról, civil szervezeti kérdésekrõl, pályázati technikákról, stb.

További információ:
www.eucivil.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat