Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2004. JÚNIUS 13-ÁN
2004-04-06

2004. június 13-ára tûzte ki Mádl Ferenc köztársasági elnök a Magyarország történetében elsõ európai parlament választásokat.

A hazai választásokon a Magyarország számára rendelkezésre álló 24 képviselõi hely betöltésére listát állító pártok jelöltjeire lehet majd szavazni. A szavazás révén megválasztott magyar képviselõk az Európai Unió 25 tagországában megválasztott képviselõkbõl felálló, új összetételû Európai Parlament (EP) 2004. július 20-án tartja alakuló ülését.

A magyarországi európai parlamenti választásokra vonatkozó fõbb szabályok:

- A választás listás szavazással történik, a választók egy listára szavazhatnak.
- Listaállításához pártonként legalább 20 ezer választópolgár hitelesített aláírása szükséges úgy, hogy mindenki csak egy listát ajánlhat, és csak egyen szerepelhet jelöltként.
- Az ország egyetlen választókerületet alkot.
- Magyarországon választójogát magyar választópolgár akkor gyakorolhatja, ha nem jelezte, hogy más tagállamban kíván szavazni, illetve minden más uniós tagország választópolgára is akkor, ha errõl nyilatkozatot tesz, és magyarországi lakhellyel rendelkezik.
- Újdonság, hogy a külképviseleteken is lehet szavazni, mûködnek majd választási irodák. A szavazáshoz szükséges azonban a külképviseleti névjegyzékbe való felvétel. Ezt legkésõbb a szavazást megelõzõ 30. napig kell kérelmezni.
- A listát állított pártok közül azok jutnak mandátumhoz,amelyek megszerezték az összes listára leadott összes szavazatok legalább 5 százalékát.
- Megválasztás esetén a listáról a jelöltek alapesetben a párt által eredetileg meghatározott sorrendben jutnak mandátumhoz. Ha azonban a listán elõrébb szereplõ képviselõ lemond mandátumáról, a listán eredetileg is szereplõ jelöltek közül a párt által megnevezett, vagy ennek hiányában a listán következõ jelölt szerzi meg a mandátumot.

A választások nem hiteles eredményét és a végleges eredményt csak azt követõen lehet közzé tenni, ha a választás az Európai Unió minden tagállamában befejezõdött.

---

Európai parlamenti választások idõpontjai az Európai Unióban:

2004. június 10.: Egyesült Királyság, Hollandia
2004. június 11.: Írország
2004. június 11-12.: Cseh Köztársaság
2004. június 12.: Lettország, Málta
2004. június 13.: Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

[Forrás: Parlamenti Hírlevél, 2004. március]

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat