Hírek > Európai Alkotmány  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BESZÁMOLÓ A KONVENT HARMADIK ÜLÉSÉRŐL
2002-04-25

2002. április 15-16. között tartotta harmadik ülését a Konvent. Terítékre került többek között a tagországok és az Unió közötti munkamegosztás kérdése (összefüggésben a szubszidiaritás elvének alkalmazásával).

Valószínűsíthető, hogy az uniós szinten kezelendő kérdések köre nem fog a közeljövőben radikálisan csökkenni, azonban változások várhatók a különböző kérdések kezelésének gyakorlatában. Szó volt az alapvető jogok kartájának EU-s törvényi szintre emeléséről (összhangban az Európa Tanács Emberi Jogok Konvenciójával) és ezzel kapcsolatban egy jövőbeni európai alkotmány kérdéseiről.

Fontos fejlemény, hogy javaslat született Ifjúsági Konvent megalakulásáról, melynek ülésére a tervek szerint 2002. július 9-14 között kerül sor 18-25 év közötti fiatalok részvételével. Több vélemény támogatja az Ifjúsági Konvent konferencia utáni fennmaradását azzal a céllal, hogy aktívan járuljon hozzá a Konvent munkájához.

A Konvent munkáját nyomon követi többek között az Európai Állampolgárok Egyesülete (ECAS) is. Véleményük szerint jó esély van az Alapvető Jogok Kartájának törvénybe iktatására. Aggasztó viszont, hogy több olyan kérdés is a perifériára kerülhet a Konvent munkája során, melyek fontosak a civil szervezetek számára (pl. problémás az európai szinten működő szervezetek bekapcsolódása a Konvent munkájába). Megítélésük szerint ebből a szempontból az Ifjúsági Konvent fontos esemény lesz, melyre nemzeti szinten is érdemes előre felkészülni (pl. elősegíteni a résztvevők kiaválasztását).

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
Európai Alkotmány
Nemzeti Fejlesztési Terv
"Civil Igen Európára!"
Társadalmi Fórum az Európai Integrációért
EU-s képzési program
Nemzeti Civil Alapprogram
Civiliáda
EU2011
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat