Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KIBÕVÜLT EGSZB
2004-07-12

A 10 új uniós tagállamának delegáltjai részvételével nyitotta meg plenáris ülését az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) 2004. június 1-én.

Ezután Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia képviselõ rendes tagként vehetnek részt a testület munkájában, melynek fõ feladata, hogy - elsõsorban gazdasági, foglalkoztatáspolitikai és szociális kérdésekben - ajánlásokat fogalmazzon meg az Európai Unió más, döntéshozó intézményeinek, elsõsorban az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak.

A testület összlétszáma 95-el növekedett a bõvítés következtében, most 317 fõbõl áll. Magyarország 12 fõvel van jelen a testületben: négyen a munkáltatói szervezeteket (EGSZB I. Csoport), négyen a munkavállalókat (EGSZB II. Csoport), négyen pedig civil szervezeteket képviselnek (EGSZB III. Csoport).

A munka legnagyobb része különbözõ, elsõsorban az Európai Parlament és az Európai Bizottság által készített munkaanyagok véleményezésébõl áll, melyet a különbözõ szekciókban tárgyalnak (angolul: Sections). Egy tag általában két szekcióban vállal munkát. Az EGSZB-nek emellett természetesen saját állásfoglalásai is vannak.

Az anyagiakról csak annyit, hogy eltérõen az európai parlamenti képviselõktõl, az EGSZB-tagok munkájukért nem kapnak fizetést. A 181 eurós napidíjból kell fedezni szállás, étkezés, helyi közlekedés, stb. költségeiket és természetesen megtérítik a repülõjegy árát is.

A bõvítés okozott némi fejtörést az EGSZB-ben. A legfõbb gond szemmel láthatólag a többnyelvûség. Elvileg minden anyag elérhetõ az EU mind a 20 hivatalos nyelvén. Az elméletet a gyakorlatba azonban nem mindig sikerül átültetni. A különbözõ anyagok a legváltozatosabb fordításokban készülnek, de minden hivatalos nyelvre a legritkább esetben fordítanak le egy dokumentumot adott idõre. Új fejlemény, hogy az EGSZB - egyébként az Európai Parlament tõszomszédságában, a Régiók Bizottságával szemben felhúzottt - új épületbe költözött július elején. A tolmácsolás azonban itt is gondot okoz, mivel a régi helyhez hasonlóan itt sincs elég tolmácskabin a teljesen új plenáris teremben.

Magyar sikerként könyvelhetõ el és a magyar civil társadalom elismerését is jelenti, hogy az EGSZB III., civil szervezeti képviselõket tömörítõ csoportja kihelyezett ülést tartott július 9-én, elsõként egy új tagországban Magyarországon.

---

Magyar képviselõk az EGSZB III. Csoportjában:

Barabás Miklós, Európa Ház
Garai István, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Herczog Mária, Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Szervezet
Tóth János, Ipari Parkok Egyesület

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat