Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ALAPÍTVÁNYOK EURÓPÁBAN
2004-07-12

Beszámoló az Európai Alapítvány Központ 15. közgyûlésérõl

2004. május 29. - június 1. között Athénban került sor az Európai Alapítványi Központ (EFC) éves közgyûlésére és konferenciájára. A helyválasztás nem véletlen: a görög fõvárosban lesz az olimpia augusztusban. Bár a két esemény között nincs kézzelfogható összefüggés, az EFC hagyományosan olyan országban tartja rendezvényét, amelyhez az adott évben valamilyen fontos esemény köthetõ.

A közgyûlés résztvevõi civil társadalmi programokat támogató alapítványok vezetõi, munkatársai nagy számban. A borsos részvételi díj (kb. 600 euró) nem szab különösebb gátat a részvételnek: 408 név szerepel a részvételi listán. Ez tulajdonképpen érthetõ is. Nem kis helyi szervezetek rendezvénye ez, hanem nagyobb pénzosztó alapítványoké. Az EFC legnagyobb, adományozással foglalkozó tagszerveteirõl készített összeállítás tanúsága szerint az amerikai Ford Alapítvány például 500 millió eurót (ez testvérek között is 125 milliárd forint!) költött 2003-ban és ezzel az elsõ helyet foglalja el. A listán harmadik a brit Önkéntes Szervezeteket Segélyezõ Alap (CAF) 286 millió euróval (2003), de a dokumentumban utolsóként jegyzett Sigrid Rausing Trust is több mint 14 millió eurót költött 2002-ben.

A rendezvény füzetében 38 különbözõ hivatalos program van, ehhez jön hozzá a résztvevõ szervezetek által meghirdetett 22 ún. kísérõ rendezvény (satellite event). A korai kezdés (az elsõ programok már 7.45-kor elkezdõdnek) elsõ pillantásra elrenttentõnek tûnhet de,

1. a résztvevõk nagy számban laknak a konferencia helyszínéül - amúgy az olimpia alatt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fõhadiszállásaként - szolgáló Hiltonban, tehát nem kell a városon átkutyagolni, csak a lifttel lejönni;
2. azok, akik valamilyen megfizethetõbb szálláshely után néztek hamar megtapasztalhatták az olcsóbb ágy hátrányait (pl. az Ilisia Hotelt a reggeli tekintetében csak a kifejezetten fogyókúrázni vágyóknak tudjuk ajánlani mennyiség és minõség tekintetében is) s mivel a korai programokon általában bõséges reggeli van, sok résztvevõben nem vetõdik fel komolyan a kérdés, hogy a késõbbi kelést vagy a reggelit válasszák.

A programokon sok mindenrõl szó esik. Így az adományozás elveirõl, az alapítványok európai alkotmányáról, a Millenniumi Fejlesztési Célok ENSZ kezdeményezésrõl, a Balkán államok európai uniós tagságáról, az ifjúságról, regionális együttmûködésrõl, stb.

Újító szándékú az EFC “Európa a világban” kezdeményezése, ami a világ kevésbé fejlett részeire juttatna több forrást úgy, hogy a nagy adományozók vállalják: az elkövetkezendõ 5 évben támogatási összegük 5 százalékát Európán kívül költik el.

De van egyéb érdekesség is. Például itt van egy angol számítógépes cég, aki saját fejlesztésû adomány-szoftverét népszerûsíti (pl. percek alatt lehet
vele éves jelentést készíteni).

Magyar színezete is van a közgyûlésnek, ugyanis jövõre Budapest ad otthont a rendezvénynek. Ezért a magyar házigazda-bizottság három tagja is jelen van: Köles Sándor (Kárpátok Alapítvány), Dr. Kemény Tamás (Ipar Mûszaki Fejlesztéséért Alapítvány), Barabás Miklós (Európa Ház). Legfõbb feladatuk természetesen a budapesti közgyûlés népszerûsítése és az elõzetes program tisztázása. Athénban, a rendezvény helyszínén magyar stand is mûködik, ami saját kiadvánnyal készült és konkrét dátummal figyelmezteti a 2005-ös naptárukat már megvásárolt résztvevõket: 2005. június 4-6. között Budapesten a helyük.

A programot tanulmányutak színesítik, ahol testközelbõl lehet megismerkedni a görög civil társadalom helyzetével: bemutatkozik az alapítványi formában mûködõ Gouldaris Természettudományi Múzeum, ami 2001 óta környezetvédelmi centrumot is mûködtet
; de el lehet menni az Eugenides Alapítvány által mûködtetett új digitális planetáriumba is.

A rendezvény alatt a résztvevõ szervezetek az erre rendszeresített asztalokra tehetik ki kiadványaikat. A legnépszerûbb kiadvány-fajta az éves jelentés. Töménytelen mennyiségû van belõle a legváltozatosabb formában, stílusban és alakban. A pálmát azonban külalakra és súlyra is egy sienai székhelyû olasz alapítván
y mûvészeti albuma viszi. Gyönyörû és 3 kiló (ekkor nyilvánvalóvá válik, hogy bõröndünk nem lesz könnyebb a visszaúton).

A sokfajta ember, cél, érdek és gondolkodás között egy nyugalmasabb pillanatban megpróbáljuk a lehetetlent: kategorizálni a résztvevõket (ami nem szép dolog, de intellektuális kihívást jelent). Három fõ résztvevõ-típust sikerül beazonosítani. 1. Azok a vezetõ tisztségviselõk, elnökök, igazgatók, a nemzetközi civil élet tapasztalt rókái, akik szinte megközelíthetetlenek a kívülálló számára (vagy alapesetben leginkább nem merjük õket megszólítani). 2. Õket a különbözõ szervezetek középszintû vezetõi, beosztottai, munkatársai követik, akik szintén rutinos résztvevõi a közgyûlésnek. 3. És vannak azok, akik - valószínûleg elõször - csöppentek bele az EFC forgatagába és van négy napjuk, hogy eldöntsék, hogy érdemes volt-e kifizetni a borsos részvételi díjat.
Picit kilóg a sorból a Pekingi Kommunista Egyetem küldötte, aki mosolyog és tanszékén civil társadalmi kérdésekkel foglalkozik. Útját az amerikai Ford Alapítvány fizette, amit a hosszú távú, magas kockázatú befektetés klasszikus példájaként jegyzünk fel.

A rendezõk gondoltak a hozzátartozókra, feleségekre, barátnõkre is. Tartalmas idõtöltésüket nem csak az a Hilton uszodája, de többek között a Delphibe és az Akropoliszra szervezett túrák is szolgálják.

Távozóban még meg akarjuk kérdezni a résztvevõk véleményét az EFC megújult és a közgyûlés alatt „átadott” honlapjáról. De sokan már mással vannak elfoglalva: csomagolnak és a térképet böngészik azt tervezgetve, hogy a görög szigetvilág melyik zugában fogják kiheverni a 15. EFC közgyûlés fáradalmait.

További információ:
www.efc.be

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat