Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BÉKEKONGRESSZUS SOPRONBAN
2004-07-12

„Béke és konfliktus a globalizáció korában” címmel 2004. július 4-9. között tartja 20. Világkongresszusát a Békekutatók Nemzetközi Szövetsége (IPRA).

A tekintélyes nemzetközi békeszervezet 1965-ben alakult azzal a céllal, hogy a béke ügyének szentelt tudományos kutatásokat megpróbálaj összefogni. A szervezet 1983 óta nyitott a közép-európai tudósok számára is.
A rendezvényre mintegy 250 résztvevõ érkezett a világ 40 országából: az Egyesült Államokból, Japánból, de van guatemalai, maláj és ugandai résztvevõ is.

A programban a béke kérdése a legkülönbözõbb összefüggésekben kerül terítékre: szó van itt a békemozgalom történetérõl, az 1991-es Öböl-válság és a mostani iraki konfliktust elutasító, amerikai békeszervezetek által kiadott nyilatkozatok összehasonlításáról, a nukleáris fegyverek leszerelésérõl, béke-gondolatok ihlette mûvészetrõl, konfliktuskezelési technikákról, biztonságpolitikai kérdésekrõl, de olyan aktuális világpolitikai ügyekrõl is, mint a független palesztin állam felállítása.

A Magyar Békeszövetség a helyszínen átadott emlékplakettel ismerte el az IPRA több évtizedes tevékenységét.

---

A békekutatókkal egyidõben és azonos helyszínnel rendezik a Mérnökök és Tudósok Nemzetközi Hálózatának (INES) szemináriumát is, ahol  a szintén békemozgalmi szervezet  rendezvényének fõ témája az energiaforrások korszerûsítésének szükségessége, a nem hagyományos (pl. szél, víz) energiaforrások bevonása, a nukleáris energia veszélyeinek kiemelése. A rendezvény legfontosabb mozzanata annak a deklarációnak az elfogadása volt, mely elítéli az iraki háborút és Irak katonai megszállását. A dokumentum leszögezi, hogy a június 28-i hatalomátadás nem változtat a katonai megszálláson és nem orvosolja a háború következményeit. Ezért arra hívja fel a világ tudósait és mérnökeit, hogy támogassák az iraki függetlenséget, a megszálló csapatok kivonulását, az ásványanyagkincs iraki kézre kerülését.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat