Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BUDAPESTEN TANÁCSKOZOTT AZ EGSZB III. CSOPORTJA
2004-07-13

2004. július 9-én Budapesten, az MTA központi épületében kihelyezett ülést tartott az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) III. Csoportja, mely a civil és egyéb szakmai szervezetek képviselõit tömöríti.

Az esemény iránti figyelmet növelte, hogy az EU bõvítését követõen elsõ alkalommal került sor Brüsszelen kívüli EGSZB rendezvényre. Az elõkészítõ munkát a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium fogta össze ill. végezte; ebbe bekapcsolódott az EGSZB III. Csoportjába delegált négy magyar civil is.

Az ülésen az EGSZB másik két oldalának magyar delegáltjai mellett magyarországi civil szervezetek képviselõi is részt vettek. Nyitó elõadást Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter tartott. Mondanivalójából a legnagyobb figyelmet és elismerést az a bejelentése aratta, miszerint 2004. augusztus végén Magyarországon is megalakul a Gazdasági és Szociális Tanács. Az elnöklõ Sigmund asszony (a III. Csoport elnöke) ezt példaértékû fejleménynek nevezte. A beszéd fontos része volt még, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési idõszakkal kapcsolatos tervekrõl augusztus végén társadalmi vita indul és hangsúlyt kapott az EGSZB szempontjából is fontos szomszédságpolitika is.

Az EGSZB elnöke, Roger Briesch mellett felszólalt még Lévai Katalin EP-képviselő, aki az esélyegyenlõségi kérdések fontossága mellett szólt az új Európai Parlament elõtt álló feladatokról, a társadalommal, az EGSZB-vel folytatott párbeszéd, együttmûködés fontosságáról.

Mindkét elõadó szólt a civilek támogatásának új hazai rendszerérõl, a Nemzeti Civil Alapprogramról. Ez is általános érdeklõdést és elismerést keltett.

Az ülés további (szakmai) részének az volt a jellemzõje, hogy

- hangsúlyozottan kifejezésre került: a következõ idõszakban az EGSZB programjának formálásában és végrehajtásában érdemi szerepet tudnak játszani az új tagországokból érkezett civil delegáltak;

- az EGSZB hasznos szerepet tölthet be az európai intézmények és a társadalom, az állampolgárok közötti távolság csökkentésében, párbeszéd folytatásában és ennek eredményeként a döntések társadalmi megalapozottságában;

- a felszólalók között jelentõs számban voltak az új tagországból érkezettek.

Általános volt az a vélekedés, hogy minden korábbinál jobbak a feltételek ahhoz, hogy az EGSZB másik két csoportja (munkaadók és munkavállalók) mellett a civileket összefogó és elég heterogénnek tartott ún. III. Csoport is egyenrangú alapon, kezdeményezõ módon vegyen részt az EGSZB politikájának formálásában.

 

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat