Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MEGALAKULT A GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS TANÁCS
2004-08-27

A Parlamentben 2004. augusztus 24-én megalakult a Gazdasági és Szociális Tanács, amely a mindenkori kormánytól és pártpolitikától független szakmai fórum kíván maradni hosszabb távú nemzeti, stratégiai kérdéseket vitatva meg.

A tanácsban az országos szakszervezetek és munkaadói érdekképviseletek, a kamarák, a befektetõk, a civil szervezetek és a tudomány képviselõi kapnak helyet.

Az alakuló ülésen többen - így Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), Parragh László, az Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke - sürgették, hogy mielõbb törvényi felhatalmazás, illetve a 2005-ös költségvetésben szereplõ finanszírozási összeg biztosítsa a fórum függetlenségét, szakmailag színvonalas tevékenységét.

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter szerint a GSZT a mindennapi politikai csatározás feletti nemzeti konszenzuskeresés fóruma lehet. Az intézményben a társadalom különféle szektorai mondhatják el véleményüket az egész nemzet elõtt álló, a hosszabb távú fejlõdést meghatározó kérdésekrõl.

Európai dimenzióban kell gondolkodni

Roger Briesch, az Európai Gazdasági és Szociális Tanács elnöke az alakuló ülésen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió új tagállamai egy értékközösséghez is csatlakoztak. Az egyik ilyen fontos érték az állampolgárok részvétele a döntések elõkészítésében, befolyásolásában. Kérte a magyar GSZT-t, hogy az európai dimenziót vegyék figyelembe munkájukban. Az alakuló ülés foglalkozott az Európa Terv eddig kidolgozott fontosabb célkitûzéseivel. A terv továbbfejlesztett változatáról az év végén ismét tanácskoznak.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat