Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KÖPPEN UTOLSÓ BESZÉDE
Látkép ajándékba a búcsúzó nagykövetnek
2004-08-27

Ünnepélyes keretek között, koktél-fogadás formájában búcsúztatták 2004. augusztus 25-én magyarországi civil szervezetek képviselõi Jürgen Köppen nagykövetet, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának vezetõjét.

Magyarország uniós tagságával ugyanis megváltozott az Európai Bizottság magyarországi nagykövetségének státusza. A korábban delegációként mûködõ intézmény 2004. május 1. után az év végéig az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleteként mûködik tovább.

Az Európa Ház által szervezett rendezvényen mintegy ötvenen vettek részt. Köszöntõjében Barabás Miklós, az Európa Ház igazgatója megköszönte Köppen nagykövet Magyarország európai uniós tagságát is elõsegítõ három éves munkáját. Elmondta, hogy a magyarok nem csalódtak Köppen úrban: német lévén üdvözlendõ precizitással és odaadással irányította a delegáció munkáját.

Valószínûleg egyik utolsó nyilvános beszédét mondta Jürgen Köppen, mivel augusztus végén utazik el Magyarországról. Ebben elmondta: Magyarország nagy utat tett meg a rendszerváltástól az európai uniós tagságig. A mûködõ piacgazdaság és demokratikus intézményrendszer mellett a civil társadalom folyamatos fejlõdése is megfigyelhetõ Magyarországon. Ez utóbbi például fontos szerepet játszott és játszik a társadalom uniós felkészítésében. Kiemelte: a civil szervezetek jelentõs feladata, hogy függetlenségük megõrzése mellett építõ kritikával is segítsék a társadalom fejlõdését.

Köppen nagykövet megemlítette, hogy bár az ország számos mutatóban még egyes korábbi tagországok mögött van, jó az esély a magyarok felzárkózására.

Beszédét Köppen úr azzal zárta, hogy Magyarországot elhagyva egy dologban biztosak lehetünk: a magyarok barátjaként jó hírünket kelti a nagyvilágban.

Az eseményen Jürgen Köppen emlékül egy budapesti látképet kapott az eseményt szervezõ Európa Háztól.

---

Szubjektív

A hivatalos részek után az események koktél-fogadásba csapnak át, magunk is kóstolóra fogjuk. A zsíroskenyér hagymával felállást az elegáns helyszín nem viseli el, így megpróbáljuk betegre enni magunkat a tócsnialapra biggyesztett mozzarellás-paradicsomos kompozícióval és a különösen jól sikerült tavaszi tekerccsel, amit szójaöntettel lehet megbolondítani. Körforgásunk során bebizonyosodik, hogy a Nemzeti Civil Alapprogram megkerülhetetlen téma mostanában bármilyen civil rendezvényen, amit most a kormányátalakítással-miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos hírek és légbõlkapott információk színesítenek, és tisztulnak le a sárgadinnyés sonkás (isteni!) tálcánál.

Jürgen Köppen szemmel láthatóan jó érzi magát, és a szokásosnál jobban mosolyog. Egy hideg gaspacho mellett feltett kérdésünkre, mi szerint hányadik búcsúztatáson vesz most részt, diplomatikusan annyit mond: a sokadikon.

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat