Hírek > Programfelhívások  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ UNIÓS ANTI-DISZKRIMINÁCIÓS KAMION MAGYARORSZÁGRA IS ELJÖN
2004-09-06

2004. szeptember 1-én Brüsszelben indult útjára az a kamion, mely az Európai Bizottság "A sokszínûségért. A diszkrimináció ellen" programját hivatott népszerûsíteni a tagországokban és tájékoztatni a tagországok polgárait az új uniós diszkrimináció elleni jogszabályokról.

A kamiont Odile Quintin, az Európai Bizottság Foglalkoztatási és Szociális Fõigazgatóságának igazgatója, és Christian Dupont belga esélyegyenlõségi miniszter búcsúztatta Brüsszelben, ami három hónap alatt 10 EU-tagállam (Magyarország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Lettország, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Olaszország) 19 városát látogatja meg.

“A teherautó-turné gyakorlati lehetõséget nyújt arra, hogy az emberek megismerjék a munkahelyi hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos jogaikat és kötelességeiket.” mondta el Quintin asszony. “A felmérések azt mutatják, hogy számos EU-állampolgár úgy gondolja, hogy az etnikai származás, vallás, meggyõzõdés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság hátrányos megkülönböztetéshez vezet az álláskeresés során. A körút lehetõvé teszi, hogy a változatos programokkal a sokszínûséget a hátrányos megkülönböztetés pozitív alternatívájaként mutassuk be.”

A teherautót megtekintõ látogatók megismerhetik a hátrányos megkülönböztetéstõl mentes munkakörnyezet elõnyeit, és azt, hogy az EU irányelvek alapján miként védekezzenek a munkahelyi diszkrimináció ellen. A program egyik fénypontja az Európa-kvíz, ahol a látogatók játékos formában ellenõrizhetik a hátrányos megkülönböztetés elleni irányelvekkel és az EU történelmével kapcsolatos tudásukat. A kapcsolódó programok között a hátrányos megkülönböztetésrõl szóló filmek vetítése, regionális és nemzeti zenei koncertek, kiállítások, valamint politikusok, vállalatok, és a munkáltatók és munkavállalók képviselõinek bevonásával zajló beszélgetések is megtalálhatók.

A teherautó a legmodernebb technikával van felszerelve, ami a látogatók rendelkezésére áll. A mozgássérültek számára a lifttel és rámpával történõ megközelítés lehetõségét biztosítják, a vakok és gyengénlátók számára egy speciális, Braille-megjelenítõvel ellátott számítógépes terminált is felszereltek.

A körút elsõ állomása Magyarország (Budapest és Gyõr) lesz. Budapesten 2004. szeptember 7. délután a Mammut Bevásárlóközpont melletti Lövõház utcában lehet a kamionnal találkozni; szeptember 9-én Gyõrben folytatódik a program.

További információ: www.stop-discrimination.info
http://europa.eu.int/comm/employment_social/fundamental_rights/index_en.htm

Forrás: http://www.stop-discrimination.info

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat