Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KÜLÖNBSÉGEINK TESZNEK KÜLÖNBBÉ
2004-09-09

Uniós antidiszkriminációs kampány Budapesten

Az Európai Unió antidiszkrimánciós kampányt indított tavaly „A sokszínûségért, a diszkrimináció ellen” címmel. A négy éves program alatt az EU 100 millió eurót költ diszkrimináció ellenes programokra, az állampolgárok tájékoztatására.

2004. szeptember 1-én indult Brüsszelbõl a kampány-kamion, mely tegnap (szeptember 7.), az EU 10 országát érintõ körút elsõ állomásaként érkezett Budapestre, hogy népszerûsítse az EU diszkimináció ellenes politikáját a Mammut bevásárlóközpont elõtt.

A délutáni program nyitányaként a kamion platóján Göncz Kinga esélyegyenlõségi miniszter mondott beszédet, melyben kifejtette, hogy az egyének és közösségek gondolkodásmódjában történõ változás nélkül nem érvényesülhetnek a kormányok antidiszkriminációs elgondolásai. Dr. Lékó Zoltán, az Igazságügyminisztérium képviselõje elmondta, hogy a tájékoztató kampány azért is fontos, mert így lehetõség nyílik a Magyarországon a múlt év végén elfogadott és 2004. január 1-én életbe lépett esélyegyenlõségi törvény jobb megismertetésére. Elmondta: a törvény elítéli a megkülönböztetés bármely formáját, amit amúgy a magyar alkotmány is megtesz, azonban a mostani szabályozástól azt várják, hogy egységesebb bírósági gyakorlatot tesz lehetõvé a diszkriminációs bírósági ügyekkel kapcsolatban. Példaként elmondta, hogy ha egy roma fiatalt nem engednek be egy szórakozóhelyre, akkor egy bírósági perben csak ezt a tényt kell bizonyítania. Azt már a szórakozóhelynek kell bizonyítania, hogy törvényesen járt el a bejutás megtagadásával (tehát ebben az esetben a bizonyítási teher megfordul).

Magyarországon Vujity Tvrtko, szerkesztõ-riporter és Szekeres Pál, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára sokszínûségi nagykövetként is népszerûsítik az uniós kezdeményezést.

A helyszínen a kerekesszékes résztvevõk kipróbálhattak egy, a lépcsõmászást megkönnyítõ gépet, amire már csak azért is szükség volt, mert a kamion platójára csak ezzel a szerkezettel lehetett feljutni.

A kamion következõ állomása Gyõr (2004. szeptember 9.), majd szeptember 11-én Pozsonyban folytatódik a túra.

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat