Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

TALÁLKOZTAK A CIVILEK
2004-10-20

Beszámoló a Civiliáda 2004-rõl

A Civiliádára, a magyarországi civil szervezetek hagyományos éves találkozójára Budapesten került sor szeptember 28-29-én Budapesten a Millenáris Parkban. A kilencedik Civiliádán minden eddiginél több, szám szerint 146 kiállítói standon több mint 300 szervezet mutatkozott be. A kiállítás mellett 11 szakmai program is szinesítette a kínálatot.

A kiállításon jól érzékelhetõ a civil szektor változatossága. A kulturális egyesülettõl a foglalkoztatási szervezetig, a környezetvédõktõl a mozgáskorlátozottakat segítõ szervezeteken át a fogyasztóvédõkig széles a skála. Jelen vannak a civil szolgáltató központok, többen külön megyei standdal képviseltetik magukat (Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Zala), ahol helyet kapnak az adott megyébõl érkezõ más szervezetek is.

Kiállít több, az Európai Unióval foglalkozó intézmény is, így a Miniszterelnöki Hivatal EU Tájékoztató Szolgálata, az EUvonal, az Európai Információs Pontok, a Külügyminisztérium és az Európai Tájékoztatási Központ is.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott programokban részt vevõ szervezetek standjai is jelen vannak, akik valamilyen hátrányos helyzetû társadalmi csoport foglalkoztatását segítik elõ. Standjaikon megtalálhatók az általuk készített-gondozott-termelt gyermekjátékok, bábuk, szõnyegek, fonott kosarak, növények vagy éppen péksütemények, melyek tovább színesítik a Civiliádát.

A legszebb stand díját kétség kívül a székesfehérvári nagycsaládosok viszik. Festett papír intallációjuk gyönyörû és a megfelelõ válasz a hogyan csináljunk ötletes standot kérdésre.

Az új, papír anyagú installációt jól fogadják a résztvevõk (kartonból van nem csak a standok hátfala, hanem a polcok és az asztalok is), a papír stabilitásáról leginkább a kávézóban található papír ülõgarnitúrán lehet végsõ bizonyságot kapni, természetesen a rendezvény saját csokiszeletét majszolva.

A nemzetközi részvételt erõsíti az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) standja, amit Jochen Pieck, a brüsszeli intézmény német munkatársa mûködtet. Az EGSZB rengeteg anyaggal készült a rendezvényre és legtöbbjük magyar nyelven is elérhetõ.
A határon túli magyarok három erdélyi szervezettel vesznek részt, többek között kiállít a nemrég alakult Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége.

A már hagyományosnak tekinthetõ helyi szolgáltatások: Internet Teaház, Nonprofit Könyvesbolt mellett új kezdeményezésekkel is elõrukkoltak a szervezõk.

Ilyen volt a Millenáris Parkkal közösen meghirdetett helyszíni véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében és a Civitalis Egyesület ötlete alapján meghirdetett TeleBörze, ahol használt, de használható irodai eszközöket igényelhettek az arra rászoruló szervezetek (többek között monitort az Európa Ház, nyomtatót és üzenetrögzítõs telefont a Civitalis Egyesület, mobiltelefont és számítógépet a Mosoly Nõvérszolgálat és Egészségvédõ Egyesület és a Nonprofit Információs és Oktatási Alapítvány ajánlott fel.) A készülékeket sorsolás útján kapták meg a jelentkezõ szervezetek a rendezvény végén.

A helyszíni pályázat lényege, hogy a pályázati kiírás, a kitöltés, a beadás, az értékelés, valamint a pályázati eredmény kihirdetése a Civiliáda alatt megtörténik. Így 8 szervezet 50.000 forintot nyerhetett az összesen 400.000 forintból.

Sietõsen jön Hiller István miniszter a Civiliáda megnyitójára. A fogadóbizottságnak rögtön mondja, hogy ne haragudjanak, de ha nem értesültek volna, a kormányalakítás is naprienden van a rendezvénnyel párhuzamosan, ezért a Civiliáda megnyitóján igen, az azt követõ kulturális programon azonban nem tud részt venni. Végre egy olyan érv, ami elõtt meg lehet és kell hajolni.

A megnyitó után a Civiliáda programjain szó esik foglalkoztatási kérdésekrõl Csizmár Gábor politikai államtitkár (Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium) és Ann Davison, az EGSZB külföldi kapcsolatokért felelõs szekciójának elnöke részvételévelé; az EU és a civilek viszonyáról tart tájékoztatót Thomas Glaser, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetõje és Herczog Mária, az EGSZB magyar tagja; külön programon mutatkozik be az civil érdekképviselet megteremtését zászlójára tûzõ Országos Civil Érdekképviseletért Egyesület és az OFA keretein belül menedzselt európai uniós Equal foglalkoztatási program.

A legnagyobb érdeklõdés a Nemzeti Civil Alapprogramról (NCA) szóló elõadást övezi. A késõn jövõ résztvevõknek nem jut hely a száz fõt befogadó teremben. Az elõadók között szerepel Bárdos Ferenc, az NCA Tanácsának elnöke és Bódi György, a kormányon belül a civil kérdésekkel foglalkozó igazgatóság vezetõje, Scmuck Erzsébet az NCA nemzetközi és európai uniós kollégiumának elnöke és az NCA-t bonyolító Magyar Államkincstár képviselõje. Az elõadók az elsõ körös pályázati tapasztalatokat veszik számba, amibõl kiderül, hogy mintegy 4179 (a több mint 8000 beadottból) sikeres pályázat 5 milliárd 108 millió forintot nyert.

Az értékeléshez jó haszonnal forgatható az Európa Ház gondozásában a Civiliádára megjelentetett "Elsõ kör: Nemzeti Civil Alap(fokú ismeretek)" címû ingyenes kiadvány. (Megrendelhetõ a Nonprofit Könyvesboltban.)

Távozóban beírunk a vendégkönyvbe gratulálva mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez és eldöntjük, hogy jövõre biztosan eljövünk már csak azért is, mert a Civiliáda 2005-ben lesz 10 éves.

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat